Poddcast ska öka insynen

Valdemarsvik hakar på poddcasttrenden

Sju avsnitt finns klara än så länge av Valdemarsviks kommunpodd.

VALDEMARSVIK (LT)

Nu finns sju avsnitt av Valdemarsviks kommunpodd utlagda på nätet för kommunens invånare att lyssna på. Tanken är att öka insynen i den kommunala verksamheten. Och till hösten kommer det fler avsnitt.

I Valdemarsviks kommunpodd får lyssnaren möta olika personer som berättar om sig själva, sina uppdrag och sina olika verksamheter. Podden finns att höra på de vanliga poddplattformarna men är också tillgänglig på kommunens hemsida.

Klickar man på det första avsnittet möts man av producenten Tomas Tränkner som arbetar med att skapa poddar till företag och organisationer. Han samtalar med Mattias Geving som är kommunstyrelsens ordförande sedan hösten 2020. Geving har dock meddelat att han lämnar sin tjänst efter sommaren.

– Det är egentligen ett relativt odramatiskt beslut, när jag tillträdde uppdraget i september 2020 så var det som en tillfällig lösning i en turbulent tid. Det har varit kul att bidra med det jag har kunnat det året, kommentar han sitt beslut.

Podden har spelats in under mars och april månad och idén kom från kommundirektör Karl Öhlander som jobbat med poddar som kommunikationskanal i sitt tidigare jobb.
– Vi vill berätta mer om vad vi gör och visa vilka vi är. Genom kommunpodden hoppas jag att vi kan ge våra invånare en annorlunda inblick i våra verksamheter, säger Karl Öhlander som själv dyker upp i det andra avsnittet.

Där berättar han bland annat om hur det är att arbeta i en liten kommun och om vad som fick honom att söka jobbet som kommundirektör.

Avsnitten är ungefär en kvart långa och lyssnaren får möta såväl kommunens säkerhetschef som personal från kommunens kostenhet.

Det pratas folkhälsa och äldreomsorg. En kommun innehåller så mycket olika verksamhet och därför är tanken att släppa ytterligare avsnitt till hösten.
– Vi har så mycket mer att berätta om. Till hösten planerar vi för flera avsnitt om skola och förskola, men vi räknar också med att ge mer inblick i andra verksamheter så som samhällsbyggnad, kultur, integration och äldreomsorg, säger Karl Öhlander.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share