Prisad salladsost på fårmjölk

Mellan Backasand och Rök ligger Rykets mejeri

Christer och Cicci Ebbesson i mjölkningsrummet.

ÖDESHÖG (LT)

Utmed den väg, som i dagligt tal kallas ”Gamla E-4:an”, ligger ett nystartat mejeri i Rykets gård. Cecilia eller Cicci, som hon mest heter, och Christer Ebbesson driver gården. De har 90 mjölkfår och även 60 köttfår, strutsar, ankor och några nötdjur. I mejeriet tillverkar de olika sorters ost och yoghurt.

Paret Ebbesson har bott fem år i Ryket. Gården är Christers släktgård även om han själv inte har växt upp här. Däremot har Christers farfar bott på gården och hans pappa har haft däckverkstad här i många år. Cicci är uppväxt i Hästholmen och Heda och har gått i Västra Tollstad skola.

Cicci berättar att det finns fem gårdar i Sverige med mjölkfår i litet större skala. Den närmaste ligger i Hälleforsnäs. Ryket är trots sin ungdom som osttillverkare inte den senaste. Den ligger på Gotland.
– Det är ett bekymmer att få in nya linjer, säger Christer. Gården på Gotland har får som kommer från Tyskland och kan därför bli ett bra tillskott.

Christer har erfarenhet av kor och köttfår och Cicci har ett ostintresse. Hon har gått kurser, bland annat en nystartsutbildning för mejeri fem veckor i Östersund. Hennes mormor och farmor kunde båda konsten att ysta och Cicci vill att kunskapen ska bevaras.

Rykets gård erbjuder salladsost i bit naturell och i burk med rapsolja och kryddor i olika smaker, Stora Åby hårdost och Rykets Fårblå blåmögel. När Cicci sätter pris på osten räknar hon baklänges. Salladsosten säljer bättre på sommaren. Så här års går hårdost och blåmögel bäst.

Yoghurten är Ciccis skötebarn. Den är krämig, i konsistens mellan vanlig och turkisk. Den finns inte nu men den kommer tillbaka i mars när Cicci börjar mjölka igen.

Ryket har nyligen deltagit i SM i mathantverk i klassen ”Mejeri, övrig ost” tillsammans med totalt 470 produkter från 170 företag i olika kategorier. Här tävlar deras ostar med ost på mjölk från både kor och getter.

Östergötland lyckas ta både guld och silver medan bronset går till Gävleborg. Vinnare blir Najas mejeri i Norrköping medan Ryket får en hedrande silverplats med sin salladsost. Cicci är förvånad eftersom de är så nya i branschen men tycker samtidigt att det är bra att få en feedback av kunniga. Då kan man förbättra, konstaterar hon.

Paret Ebbesson har 71 får som ska lamma i januari. Nu är de inne i en stor ladugård men under sommaren och hösten har de varit ute. De tycker inte om kameran utan backar direkt när den kommer upp. Fåren idisslar hela tiden när vi är i ladugården.

– Det betyder att de mår bra, säger Christer.

Nu är bara gårdens fyra baggar ute. Det vill säga noga räknat just för tillfället tre. Den fjärde är inne hos nio tackor som inte är dräktiga.

När Cissi visslar till mjölkning kommer fåren i en lång rad. När de lammar får de en egen box under två dagar tillsammans med sina lamm. De föder i snitt två lamm. Om det blir tre tas ett bort och får ljummen fårmjölk gjord av mjölkpulver. Ryket sparar alla tacklamm medan bagglammen går till slakt.

Ryket säljer sina produkter via sin gårdsbutik och åtta Reko- ringar i trakten, bland annat Hästholmen, Motala, Mantorp och Tranås. De står i kö för att få komma in på ringen i Jönköping, berättar Cicci. Där är det för närvarande fullt.

Ett får ger 0,8-1 liter mjölk per dygn. Mjölk från en tacka i sex dagar ger ett kilo ost. I augusti ger de mindre. Då blir det en dryg halvliter. Tolv får kan mjölkas samtidigt. Varje tolva tar tio-tolv minuter. Cicci provmjölkar först och känner igenom juver, kollar att det inte är något problem. En gång i månaden skickar de mjölkprov ur tanken för analys.

Cicci tycker att jobbet är roligt. Hon tycker om att vara med från början, från det att lammen föds, tills det blir ost. Hon känner igen fåren. De som sticker ut litet får namn, till exempel heter ett prickigt Märta och ett svart Molly. Alla har nummer och Christer säger att man lär känna numren.

Cicci och Christer vill utveckla gården, få fler får och någon mer ostsort. Cicci har jobbat heltid hemma i två år. Christer jobbar heltid som säljare i Linköping. Ett mål är att han också ska vara hemma om fem år och arbeta heltid på gården.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share