Satsning på rekryteringar

Restaurangbranschen i samarbete med Arbetsförmedlingen

Harrys tillhör de Norrköpingskrogar som är med i satsningen att rekrytera serveringspersonal via skräddarsydd utbildning..

NORRKÖPING (LT)

Det råder stor brist på personal inom restaurangbranschen. Därför har ett antal av Norrköpings krögare inlett ett samarbete med Arbetsförmedlingen för att skapa en skräddarsydd… utbildning som ger de sökande jobb och branschen arbetskraft.

De senaste två åren har varit tuff mot många verksamheter men extra svår för restaurangbranschen som drabbats hårt av restriktionerna.

När restaurangerna gjort stora neddragningar för att överleva har det fått som följd att en stor del av den tidigare krogpersonalen sökt sig till andra branscher för att hitta jobb. När restriktionerna sedan lättat igen har restaurangerna haft stora problem att hitta personal, detta gäller såväl kockar som serveringspersonal.

Restaurangbranschen både i Norrköping och resten av landet skriker efter folk, och därför har utbildningsföretaget Astar startat en skräddarsydd rekryteringsutbildning inom servering, i samarbete med branschen och arbetsförmedlingen, för att utbilda ny personal.

– Det är en fantastisk möjlighet för deltagarna att få gå en sån här utbildning, säger Astars enhetschef Mattias Hägneryd.

Sju Norrköpingsföretag som bedriver totalt 14 restaurangverksamheter medverkar i satsningen. Dessa är Alkemisten, Harrys, Hotell Scandic Nord, Hotell Scandic Strömmen, Kolmårdens Djur park/Vildmarkshotellet, Louis De Geer, och Östgöta Kök.

Utbildningen till servitör/ servi tris är på fyra månader och det finns plats för 30 deltagare. Rekryteringsutbildningen riktar sig mot personer som är arbetslösa och inskrivna på arbetsförmedlingen och målet är att personerna ska erhålla en anställning på ett av de sju företagen direkt efter utbildningen. Det hela börjar med en rekryteringsträff på Louis De Geer där de deltagande parterna möts, och 30 personer väljs ut att gå utbildningen.
– Deltagarna får träffa representanter från företagen. Det blir lite som en speeddating där de får lära känna varandra och sedan matchas deltagarna mot företagen, säger Mattias Hägneryd.

Serveringspersonal arbetar med att ta emot beställningar och servera mat och dryck på restauranger. De är också företagets ansikte utåt och målet med denna insats är att ge kandidater en relevant grundutbildning som krävs för att arbeta som servitris/ servitör och i branschen. De som blir uttagna kommer att lära sig att kombinera mat och dryck och allt för- och efterarbete för att gästen ska få en trevlig miljö.

Deltagarna kommer under utbildningen att vara två dagar i veckan hos Astar och tre dagar i veckan ute hos företagen, detta för att få en relevant grundutbildning till yrket som servitör/servitris i branschen.

Hos Astar får man en teoretisk utbildning i ämnen såsom hygien, livsmedel- och näringskunskap, drycker och ansvarsfull alkoholservering, branschkunskap inom restaurang och livsmedel samt kunnande om service och bemötande.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share