Simon–konditor på vandring

Från Mjölby till Trelleborg – för diabetesforskningen

Bland välsmakande bröd och frestande dofter hittas den vandrande konditorn. Simon Lidberg jobbar till vardags på Centralkonditoriet i Väderstad.

VÄDERSTAD (LT)

Ett av Sveriges mest populära caféer är Centralkonditoriet i Väderstad. Personalen som möter kunderna bidrar till den trevliga atmosfären och en av dem är Simon Lidberg. Hans glada… leende möter kunderna vilket bidrar till trivseln vid kaffestunden.

Något som inte alla vet är att Simon har ett genuint idrottsintresse. Han har provat på många sporter och sommaren 2021 utmanade han sig själv med att gå från Mjölby till Trelleborg. Anledningen var att samla in pengar till barndiabetesfonden.

Simon har diabetes 1 som bröt ut i artonårsåldern, och genom åren har han lärt sig mycket om hur det är att ha diabetes.
– Vi har det i släkten och jag kände igen symtomen. Mamma och min moster kunde, som tur var, hjälpa mig och ge goda råd. Eftersom jag idrottar är det extra viktigt att hålla koll på blodsockret så jag inte får känningar, betonar Simon.

Diabetes är en komplicerad sjukdom och ger åtskilliga inskränkningar i livet för de som är drabbade. Simon tänker på alla barn som får sjukdomen och hur det begränsar deras liv. Forskningen tycker han är jätteviktig och därför ville han göra en insats.

Simon läste om en kille som skulle ut och gå långt. Det inspirerade honom och så började han planera sitt sommarprojekt. Veckorna 28 och 29 passade bra eftersom han hade semester.

– Jag tog kontakt med Barndiabetesfonden och så lade jag upp insamlingen på Facebook och Instagram. Jag fick hjälp av mina föräldrar och vänner att planera och jag fick även sponsring av företag, berättar Simon.

Att ta sig från Mjölby till Trelleborg är ingen vanlig söndagspromenad, och inför en vandring är det mycket att tänka på. Det gäller att hitta vägar och förutom GPS hade Simon kartor med sig. Simon drog en kärra som vägde 40 kilo där han förvarade allt han måste ha med sig.
– Kärran var bra att ha men i långa uppförsbackar var det tungt att dra, kommenterar han.

Under sin vandring lärde sig Simon det mesta som blir besvärligt på en långvandring. Vädret är en huvudsak, men han hade tur förutom att det var väldigt hett emellanåt.
– Det gick åt extremt mycket solskyddskräm och jag svettades mängder, vilket drog till sig mygg och flugor. Så en dusch på kvällen var underbart, försäkrar han.
– En utmaning är att hitta bra platser att övernatta på och jag fick hjälp att hitta vandrarhem av pappa. Fem nätter sov jag i tält men det gav inte den vila jag behövde, konstaterar han också.

Simon framhåller att vid långa vandringar är sömnen bland det viktigaste. Att börja en dag uttröttad är inte bra.
– En gång när jag gått fem mil i ösregn och åska sov jag i tält. Sömnen blev dålig och jag hade inte någon bra mat med mig. Så när jag på kvällen kom till Karlshamn svimmade jag i duschen. Jag förstod då att jag måste lugna ner mig, planera bra boenden och se till att äta rätt, berättar han.

Det gäller alltså att planera. Bra skor samt rikligt med vatten samt se till att sova ordentligt är viktigt. Då är vandrarhem med riktig säng att föredra före tält. De tre sista dagarna fick Simon ont i ett ben men han bet ihop och nådde målet av egen kraft.

Simon har lärt sig mycket på sin vandring och han är glad över resultatet av insamlingen.

– Jag trodde aldrig det skulle bli så mycket som 83 000, och jag ångrar inte min vandring. Dessutom tror jag att det är bra att lida lite, eftersom vi i Sverige har det så bra, är hans slutsats.

Text: INGA BIRGITTA WIDÉN Bild: HANS BLOMBERG

Share