Släktforskning ledde till debutbok

Camilla Smedberg släpper boken Huset vid Kyrkgränd

Camilla Smedberg debuterar med en roman som bygger på verkliga händelser. Idén fick hon när hon ramlade över ett spännande människoöde i kyrkböckerna under ett släktforskningsarbete.

ÅTVIDABERG (LT)

Under ett släktforskningsarbete snubblade Camilla Smedberg över ett spännande kvinnoöde i kyrkböckerna. Det satte igång tankarna och ledde till att hon började skriva sin debutbok… “Huset vid kyrkgränd” som nu getts ut på DIBB förlag.

DIBB förlag startades under senhösten 2011 på initiativ av några personer ur Linköpings kultursfär. Idén med ett bokförlag hade funnits länge hos dessa och man var tidigt klar över vilken utgivningsprofil förlaget skulle ha: lokalt förankrad litteratur.

Namnet blev akronymen DIBB; där idéer blir böcker. Det är en parafras på Linköpings kommuns slogan ”där idéer blir verklighet” och ger en tydlig indikation på den lokala linje förlaget följer.

Majoriteten av utgivningarna har varit historiska böcker som berättat om Linköping och Östergötland under decennierna som gått, men det har även getts ut andra typer av böcker, även skönlitteratur.

“Huset vid Kyrkgränd” är inte första gången som DIBB förlag ger ut Camilla Smedberg. 2019 kom “Från Adelsnäs till Österby – torp och hem inom Baroniet Adelswärd”.

Boken tar läsaren med på en resa bakåt i tiden och skildrar 34 av de omkring 100 torp och hem som genom historien hört till Baroniet Adelswärd. Den tar sin början i den välbekanta herrgården Adelsnäs, vars historia berättas ur ett helt nytt perspektiv.

I centrum för berättelserna om vart och ett av torpen står människorna som bott där.

Camilla Smedberg är utbildad i historia vid Linköpings universitet. Jämte sin tjänst som ceremonimästare vid LiU är hon idag verksam som frilansande skribent, föreläsare och moderator. Hon har ett starkt intresse för lokal- och socialhistoria.

Tillsammans med föreningen Brukskultur Åtvidaberg gör hon podden ”Åtvidaberg i backspegeln”. Och nu har hon även skrivit en roman, baserad på verkliga händelser, som utspelar sig i Åtvidaberg.
– När jag var liten var det min dröm att bli författare. Nu, vid 53 års ålder, debuterar jag med ”Huset vid Kyrkgränd”, förklarar Camilla.

I boken möter vi Frida som tillsammans med sin sambo, som precis tecknat ett fotbollskontrakt med Åtvidabergs FF, flyttar in i huset vid Kyrkgränd. Huset visar sig inte bara ligga granne med kyrkogården utan även med tant Landins hus.

Den tillbakadragna grannfrun omgärdas av rykten och väcker Fridas nyfikenhet. Vem är hon? Vad har hon varit med om? När Frida hittar en gammal fingerborg i sin trädgård sugs hon in i ett mysterium från det förflutna som leder henne rakt in i en tragedi – i hennes eget hus.

Jakten på svar tar Frida närmare Åtvidaberg, dess invånare och inte minst hennes mystiska granne och huset vid Kyrkgränd.

Uppslaget till berättelsen kom när Camilla släktforskade och gjorde en sökning i kyrkböckerna och ramlade över ett människoöde som drabbade henne djupt.
– En kvinna i Åtvidaberg förlorade båda sina barn och avled själv en kort tid senare. En anteckning i dödboken gjorde mig nyfiken och jag började undersöka vad som egentligen hade hänt, berättar Camilla.

Ju mer hon hittade om kvinnans tragiska öde, desto svårare hade hon att släppa det. Till slut bestämde hon sig för att skriva en bok.
– Det var ju perfekt material för en roman. Prästen hävdade att hennes dödsfall skulle förbli en gåta för all framtid. Det här var mitt sätt att lösa gåtan, säger Camilla som firade boksläppet med en signering på Åtvidabergs bibliotek den 11 september.

Text: TOBIAS PETTERSSON Bild: DIBB FÖRLAG

Share