Slocknat adventsträd då ryckte byalaget in

Det gick åt mycket glögg för vinden var bitande kall i novemberkvällen. Maria Sundén Joge, i röd tomtemössa, höll grytorna varma vid minglet innan adventsträdet tändes.

TJÄLLMO (LT)

I Tjällmo finns ett speciellt träd som växer mellan församlingshemmet och Bygdegården, väl synligt från riksväg 211. Under tidigare år har den varit prydd med ljusslingor som… förbipasserande och Tjällmo-bor haft glädje av vintertid. Som alla vet växer träd, så även detta träd. Det gjorde att den gamla elslingan växt in i trädet eller töjts ut så att kablarna gått av.

– Fast ibland när det regnade, lyste trädet, berättar Maria Sundén Joge. Det var inte roligt att se hur det blinkade och ibland var helt svart.

Maria, som är ordförande i Tjällmo byalag, tog kontakt med Motala kommun och bad att få sätta upp nya ljusslingor. Det blev ett blankt nej. Men Tjällmo byalag gav sig inte. Tjällmoborna vill också ha lite fint, även om de inte bor i stan.

Helt ideella krafter hamlade trädet och tog bort den gamla slingan. Nya ljusslingor inköptes av Byalaget och sattes upp. En skylift från TBM i Motala sponsrades så arbetet kunde göras på ett säkert sätt.

En sen eftermiddag innan första advent bjöd man in Tjällmoborna till att vara med när adventträdet tändes. Innan dess hade byalaget haft en tävling om hur lång ljusslingan är.

Jörgen Andersson prickade exakt den rätta längden som är 340 meter. Priset var, att få vara den som tände trädet. Tyvärr var inte Jörgen närvarande, utan Malin Ekström, som gissat på 315 meter, blev den som fick den äran att sätta i kontakten.

Malin var inte ensam om uppgiften, utan hade tagit hjälp av sin sexårige son Rasmus.

Innan trädet tändes minglade besökarna och fick varm glögg och pepparkakor. Det värmde skönt för blåsten var isande kall. En liten brasa tändes också denna frostiga novembereftermiddag. Det var byalaget som än en gång sponsrade det hela.

– Det är väl roligt att det händer något i Tjällmo, sa Maria Sundén Joge. Vi ville markera denna händelse och man behöver inte slå på stort med dyra arrangemang, det duger gott med glögg och pepparkaka.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share