Småländsk jord- och skogsgård

Bostadsbyggnad från 1868 samt ytterligare byggnader. 20 hektar skog och 6 hektar inäga. Jakt- och fiskerätt följer köpet. Välkommen till Äsprilla Söragård som är veckans Gård till salu.

Den småländska skogsbygden är omfattande. Sköna vyer och ett omväxlande landskap följer resan genom de här trakterna. Vetlandas omgivningar erbjuder alltså allt det här och även en del specifika pärlor.

Byn Äsprilla är belägen fem kilometer söder om Landsbro utanför Vetlanda ett par mil bort. Det finns en hel del fina naturvärden i bygden. På Vetlanda kommuns hemsida kan man läsa att det finns en gård i norra delen av byn som nästan uteslutande sköts med traditionella metoder. Det är gynnsamt för ett rikt växtliv. Tätört, gräsull, slåtterblomma och Jungfru Marie nycklar är några av de som trivs och växer på platsen.

Bara någon enstaka kilometer om den gården finner man Svartmossen. Den mossen är nästan ”orörd och bevuxen med gammal skog”. Man nämner gärna de upp till 250 år gamla tallarna samt korallrot, snip och slåtterblomma vilka växer här. Byn anses tills vidare ha fått sitt namn av platsen där det växer aspar vid bäcken, men det är inte 100 procent belagt.

Veckans gård, Äsprilla Söragård, är en jord- och skogsgård som tillhör den här byn. Till den hör förutom bostadshuset vedbod, hönshus och lada.

Bostadshuset i två plan är från 1868 och uppfört på torpargrund. Det har tillkommit en utbyggnad med groventré samt toalett på baksidan. Den antas ha byggts till under andra halvan av 1900-talet. Boytan är enligt taxeringen på 90 kvadratmeter och till den kommer en biyta om sju kvadrat.

Uppvärmningen sker med direktverkande el, kökskamin samt vedkamin. De öppna spisarna används inte. Det är aktuellt med översyn av enskilda avlopp i landet. Gården har en trekammarbrunn med okänd slutrening, men den får enligt Vetlanda kommun faktiskt användas fram till år 2022 vilket kan vara värdefullt att veta.

På första våningen i huset finns bland annat ett rum med öppen spis vilken inte är i funktion, ett kök i äldre stil, sovkammare med vedkamin, skafferi, badrum med mera. Den övre våningen är inte renoverad eller isolerad. Här finns ett stort rum och en liten kammare. Båda har öppen spis men de är inte i funktion.

Ingen har bott i huset de senaste två till tre åren. Byggnaden betraktas enligt prospektet som ett ”fritidshus utifrån skick och standard”.

Fastighetens areal uppgår till 27 hektar. Enligt skogsbruksplanen utgör skogsmarken 20,5 hektar. Det aktuella virkesförrådet är om 3 488 skogskubik och skogen har en medelbonitet om 9,4. Barrskogen dominerar på fastigheten med 71 procent gran och 23 procent tall. Inägomarken är enligt skogsbruksplanen på 5,9 hektar fördelade på 2 hektar åker och 3,69 bete.

Jakträtten följer köpet och kan åtnjutas av köparen vid tillträdet. Äsprilla Söragård ingår för övrigt i Fröderyd-Äsprilla älgjaktlag. Det finns även fiskerätt i vatten inom Äsprilla by.

Med samhällsservicen i Vetlanda inom bekvämt räckhåll så behöver man inte sakna något här. Den härliga naturen som finns i och omkring den här kulturbygden erbjuder många trevliga upplevelser.

Text: BO BÄCKMAN

Share