Sommarcafékvällar i Grebo

Tjugofemte året i Hembygdsföreningens regi

Lummig grönska och fin utsikt över Ärlången. Klockaregården har en mysig miljö.

GREBO (LT)

Förra året fick Greboborna klara sig utan sitt sommarcafé i Klockaregården, men i år är de uppskattade sammankomsterna tillbaka till besökarnas stora glädje. Våfflor, varmkorv och… fika till modesta priser och trevligt umgänge i en avslappnad miljö tycks vara ett vinnande koncept som aldrig blir omodernt.

– Vi skulle kunna fira 25- årsjubileum för sommarcaféerna i Klockaregården, för den verksamheten började 1996, men då var det på onsdagarna. Förra året blev det ju inställt på grund av coronan. Nu har ju läget ljusnat och flera är vaccinerade, så nu vågar vi öppna det igen fast på ett något mera disciplinerat sätt. Hoppas ändå att det fyller ett behov och blir till glädje för både arrangörer och besökare. I år utökas sortimentet till varmkorv med bröd, om gästerna från kvällsbadet skulle vara särskilt hungriga, skriver Rolf Gordon i sitt populära nyhetsbrev som han mejlar ut till Greboborna.

Numera arrangeras sommarcaféerna på tisdagskvällarna och årets första afton lockade ett femtiotal gäster. Dessvärre hade även ett antal möss lockats till Klockaregården och gnagt hål på slangarna till diskmaskinen. Vattnet sprutade och maskinen som tjänstgjort sedan 2006 måste nu bytas ut.

Lyckligtvis mildrades den oväntade kostnaden för Hembygdsföreningen av en strykande åtgång av korv med bröd. Även det övriga utbudet av våfflor, kaffe och fika har varit populärt bland besökarna, delvis kanske på grund av det tilltalande priset.

Sommarcaféerna i Grebo startar klockan 17 och passar utmärkt att besöka efter att man har legat vid ortens badplats under dagen.

Länstidningen besöker Klockaregården vid sommarens andra cafétillfälle och de halvmörka moln som hängt över Grebo hela dagen har plötsligt skingrats och förbytts mot en skinande kvällssol. Det fylls på med gäster kring borden och våffeljärnet går varmt. Denna afton bjuds besökarna dessutom på underhållning i form av den lokala musikern Sigge Petersson som sjunger och spelar gitarr.
– Jag är lite rostig efter ett och ett halvt års pandemi men det får ni väl ha överseende med. Jag tänkte sjunga ett par, tre låtar och sen får ni prata ostört en stund och sen sjunger jag lite till. Ni har häften framför er och när jag säger till så finns det sånger i dem som ni kan vara med och sjunga, säger Sigge och drar igång musiken.

Snart får även publiken vara med när Sigge tycker vi ska sjunga “Allsångernas allsång” på första uppslaget i sånghäftet. Texten är “När det våras ibland bergen” och det bästa med den låten är att den går att sjunga till en lång rad melodier. Först sjungs den till melodin till “34:an” och sen även till “Sailing”.

Vill man ha mer aktiviteter efter att sommaren är slut och cafékvällarna tar paus till nästa år så kommer Hembygdsföreningen att ordna höstmarknad den 28/8.

På söndagarna i september återkommer sedan tips & bingopromenaderna i motionsspåret, som är ett samarrangemang med flera av Grebos föreningar.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share