Spännande konst i adventstid

Blandarts konstkalender fyller skyltfönstren i år igen

Lucka nummer två finns i Livsenergis skyltfönster.

SÖDERKÖPING (LT)

Även i år kommer Söderköpings skyltfönster fyllas med vita paket med röda band. Konstföreningen Blandart fortsätter med den konstkalender de startade förra året och… varje dag kommer de öppna en kalenderlucka och visa upp ett konstverk eller konsthantverk.

Egentligen var Blandarts konstkalender tänkt som en engångshändelse förra året. När pandemin hindrade fysiska möten fick man hitta på nya saker för att skapa julstämning och mysiga aktiviteter och stans kreativa krafter fick gnugga sina små grå för att utmana sig själva.

I slutändan skapades en variant på konceptet Söderköpingsjul där man fick uppleva julstämningen i stan på egen hand istället för att gå på julmarknader eller äta julbord.

För barnen fanns råttjakt, nissejakt, pysseltävling och aktivitetspromenad medan de vuxna kunde gå tipspromenad eller titta på de målade elskåpen. Staden julsmyckades och det sattes upp olika ljusinstallationer. Och det ordnades olika julkalendrar.

Förutom Blandarts konstkalender ordnade kommunen en digital adventskalender på nätet där lokala profiler önskade god jul samt “Årets sopigaste julkalender” där de öppnade en ny lucka varje dag på kommunens facebooksida och gav olika miljötips.

I år anordnar restaurang Tyrni en egen julkalender där de varje morgon i december fram till jul öppnar en lucka och presenterar dagens matgåta. Löser man dagens gåta kan man vinna ett presentkort till gratis lunch.

Och så kommer Blandarts konstkalender tillbaka där lokala konstnärer och konsthantverkare kommer att öppna en lucka i olika affärers skyltfönster i Söderköping varje dag från den 1/2 och fram till Julafton.

Förra året öppnades luckorna alltid klockan tolv men i år sker det vid olika tider under dagen. En annan nyhet för i år är att konstnärerna fått anpassa sig efter paketstorleken istället för tvärtom.

De olika paketen finns i olika skyltfönster runt Rådhustorget och Hagatorget, på Ågatan, Storgatan, Skönbergagatan och i Kanalhamnen. Nummer 24 som öppnas på Julafton hittar man vid konstföreningens hemmaplan i Rådhuset.

En annan som tycker konst ska kunna avnjutas av så många som möjligt är konstnären Ingrid Käfling som visar utställningen ”Acrylic Pouring Art” på Stinsens övervåning från den 22 november och en bit in i december. När utställningen är över skänker hon bort sina tavlor till de personer som skrivit upp sig på den lista som finns på plats vid utställningen.

Tavlorna kallas ”hällor” och på utställningen finns en liten folder som berättar om hur de tillverkas. Färgen görs av akrylfärg, floetrol, vatten och silikonolja, och appliceras sedan på en snurrande duk i kombination med en gasbrännare. Resultatet blir häftiga, smått psykedeliska mönster. Kanske en bra julklapp till någon man känner? Gratis dessutom, om man skriver upp sig på listan.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share