Stadens nya landmärke invigt

LINK Business center ska bli mötesplats för näringslivet

Från vänster Simon Helmér, vd Östsvenska Handelskammaren, Louise Lindh, VD Lundbergs Fastigheter, Niklas Borg, kommunstyrelsens ordförande Linköpings kommun, Louise Felldin, näringslivsdirektör Linköpings kommun. Bild: PRESSBILD

LINKÖPING (LT)

De senaste åren har Linköpingsborna kunnat följa hur det stora vita huset intill Stångån vuxit fram. Nu har LINK Business center invigts och kommer att bli ett tydligt landmärke i staden… där det lokala näringslivet kan mötas.

När Linköpings centrum växer över ån kommer LINK Business center fungera som en slags port. Den karaktäristiska byggnaden ritad av både hyllade och omstridde arkitekten Gert Wingårdh invigdes i början av december och kommer vara arbetsplats åt cirka tusen personer.

Östsvenska Handelskammaren och restaurangen ÖK Smak & Tak öppnar sina verksamheter under december, övriga hyresgäster flyttar in 2022.

– Vi på Lundbergs fastigheter vill vara med och utveckla Linköping. Vi har varit det en längre tid men i och med det vi skapar nu känner vi att vi tar ytterligare lite plats och vi tror väldigt mycket på Linköping som stad och det är därför vi gör det här, säger marknadschef Lisa Lundh.

Christian Claesson, regionchef öst på Lundbergs fastigheter, lyfte fram viktiga pusselbitar som gör Linköping till en bra stad att satsa i.
– Här finns ett väldigt starkt och diversifierat näringsliv, det finns ett universitet av yppersta klass och det finns en stark befolkningstillväxt.

Lundbergs har tidigare investerat i Gränden, Gyllen och Decimalen och jobbat med att utveckla området kring Lilla torget. Man har även satsat på Farbror Melins torg och på bostadsfastigheter i Linköping.
– Och nu tar vi nästa steg. Den här byggnaden är verkligen ett landmärke och vi har verkligen en ambition att det ska bli en mötesplats för näringslivet i Linköping.

Daniel Andersson, marknadsområdeschef Linköping, pratade om vikten av att hitta rätt hyresgäster.

– Vi tror på det här med samverkan, dels inom respektive företag men även mellan de företag som är i huset för att få ett fint, bra, levande näringsliv. Mixen är viktig och vi är jätteglada över att ha fått en sån spännvidd med alltifrån rekrytering till kreativt arkitektkontor till det klassiska techbolaget.

Bland hyresgästerna finns exempelvis Danske bank, Academic work, Cambio, Specialfastigheter och Wiens Jern, totalt nio stycken. Räknar man kontorshotellet Dospaces alla medlemmar är det ytterligare cirka 50 företag som får tillgång till byggnaden, och dessutom har Östsvenska Handelskammaren 850 medlemsföretag som också kan ta del av huset.

Östgöta Kök öppnar sin tredje enhet i Linköping efter Garnisonen och Universitetet, och Thomas Hallgren berättar:

– Vi kallar det ett nordiskt brasserie och jobbar mycket med lokala, svenska och nordiska råvaror. Vi har skapat en fin miljö och hoppas det kommer uppskattas av huset och Linköpingsborna. Och i maj kommer vi skapa något nytt några våningar upp, som vi kallar Linköpings första takbar.

Från kommunens sida var man också glad vid invigningen.
– Det som Lundbergs nu har gjort är det som med tydlighet gör att stadskärnan tar steget över ån, förklarade samhällsbyggnadsdirektör Leif Lindberg.

Text: TOBIAS PETTERSSON

Share