Stämningsfull allhelgona

Värmande fika och samtal inne i kapellet

Kom in på en kopp kaffe och en pratstund.

NORRKÖPING (LT)

Under allhelgonahelgen öppnade Svenska kyrkan i Norrköping upp sina kyrkor och kapell för att möta människor, bjuda på en kopp kaffe och prata om livet och döden en stund. Södra… kyrkogården var en av alla dessa platser som bjöd på varm stämning trots den kyliga kvällen.

Svenska kyrkan i Norrköping har inte mindre än 25 kyrkor, 23 kyrkogårdar, sju kapell och flertalet församlingshem och andra verksamhetslokaler. Under allhelgonahelgen höll många av dessa öppet i vanlig ordning för att ta emot besökare. Där gavs tillfälle till samtal, en stund till stillhet, musik, bön och ljuständning.

På de flesta platser bjöds även på en kopp kaffe och kanske en liten kaka till. Många kyrkor och kapell höll öppet redan på Alla helgons afton fredagen den 5 november, och på lördagen Alla helgons dag anslöt ännu fler.

Borgsmo kapell, Kvarsebo kyrka, Kullerstad skogskapell, Vånga kyrka, Krokeks kyrka och Skärkinds kapell var några av de mötesplatser dit folk kom för att ta del av stämningen, minnas sina bortgångna och filosofera över tillvaron en stund.

Länstidningen begav sig till Södra begravningsplatsen (eller Södra kyrkogården som den också kallas) vid Trozelligatan på Söder i Norrköping. Mörkret hade fallit över staden och kvällskylan började bli bister, men i det lilla kapellet på kyrkogården möttes man inte bara av en god kaffedoft utan även av en varm och inbjudande stämning.

Södra begravningsplatsen är en grön oas mitt i staden. Den är inte stor, men är en mysig plats som många säkert missar. Begravningsplatsen invigdes 1814 och utökades 1857 åt söder där kapellet ligger.

Den delen var tänkt åt dem som köpte sina gravar, vilket bara cirka tio procent av befolkningen gjorde vid den tiden.

Går man runt på begravningsplatsen kan man se tydliga skillnader mellan de köpta gravarna och de som inte kostade något. De fina och pampiga gravstenarna ligger alla på norrsidan och de mer anspråkslösa ligger vid kapellet.

En gravplats kostade i mitten av 1800-talet 75-100 riksdaler och den som vill ha en av de allra finaste platserna fick betala det dubbla. På Södra begravningsplatsen sker gravsättning i kistgrav, urngrav och askgravlund.

Ute bland gravarna skapades en mysig stämning med granris, lyktor och ljus som lyste upp den mörka novemberkvällen.

Inne i kapellet bjöds det på kaffe, te och kaka.

Folk kom förbi, värmde sig med en kopp, pratade en stund och gav sig sedan ut i kvällen igen. Säkert en uppskattad stund av de flesta, och en betydelsefull tradition som är viktig att bevara.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share