Succé för grillkvällarna

Första sommarsäsongen över för Föreningen Boets skola

Varsågoda och ta för er uppmanar serveringsflickorna.

BOET (LT)

På många platser i landet står övergivna skolhus. Där det en gång var liv och rörelse är det numera tyst och skolsalarna ekar tomma. Skolgårdarna är tomma på lekande barn och… i ett fotbollsmål hamnar inga insparkade bollar. Det fanns en risk att samma öde väntade Boets skola i Ödeshögs kommun.

Så bildades Föreningen Boets skola. Sedan årsskiftet har skolan vaknat till liv, inte med traditionell skolundervisning, utan skolan har börjat fyllas med andra aktiviteter.

Inför sommaren diskuterade föreningen Boets skola vad man skulle satsa på för att locka Boetbor med flera till skolan. Planerna blev att satsa på ett café som en gång i veckan ordnade grillkvällar.

När något planeras vet ingen om det ska bli lyckat, men det visade sig att grillkvällarna slog väl ut. Alla ni som jobbat med att starta något nytt vet vilken spänning det är att när klockan närmar sig starten med undran: ”kommer det några”. För föreningen kom inte förväntningarna på skam utan snart var det fullt vid borden och korv samt potatissallad med mera hade strykande åtgång.

Potatissalladen har en särskild historia. Vid ett planeringsmöte säger plötsligt Vallie en trogen Boetbo: ”Men jag kan göra potatissallad till era grillkvällar”. Det gjorde hon, men varken hon eller föreningens medlemmar anade att grillkvällarna skulle göra succé.

En kväll kunde man räkna in 240 besökare. Den kvällen tog allt slut men arrangörerna var glada. Alla grillkvällarna var utomhus och gästerna fick hålla till godo med de sittplatser som ordnats och som tur var vädergudarna nådiga, endast en kväll kom det någon skur.

Boets skola har förutom skolbyggnaden och gymnastikhallen en mycket stor gårdsplan samt grönområden runtom. Dessa områden kommer väl till pass för att ställa upp veteranbilar och andra vackra ekipage på. En särskild stämning infann sig när mysigt muller hördes från bland annat V8:orna när de gjorde entré. Dessa bilar hör sommaren till och föreningen välkomnade ekipagen att hitta vägen till Boet och en plats att visa upp dem på.

Några dagar i veckan öppnade skolan även upp för ett café. Till dessa dagar hade flitiga damer bakat den ena godsaken efter den andra, och hembakat var nog det bästa dragplåstret till caféet. Den stora planen och gräsytorna lockade även till lek och barnen som var med hade inte långtråkigt. Den nyanlagda boulebanan lockade även gästerna till att pröva sin förmåga att sikta rätt.

Som tidigare påpekats har det sagts att när skolan läggs ned blir det folktomt eftersom ingen samlingspunkt finns. Att väcka liv i Boets skola har därför varit till gagn för bygden vilket inte minst bevisades genom grillkvällarna. Nu kom det även besökare från i stort sett hela västra Östergötland från Motala ned till Gränna och de fick se en by som inte höll på att slockna utan att där det finns liv och gemenskap.

Grillkvällarna började den 1 juli och avslutades den 5 augusti och så var första sommarsäsongen över för Föreningen Boets skola. Nu kommer höst och vinter med mer inomhusaktiviteter.

Text och bild: INGA BIRGITTA WIDÉN, HANS BLOMBERG

Share