Svängigt så kyrktaket nästan lyfte

Wells & co värmde publiken i Klockrike

Musikerna Robert Wells, Lasse Risberg och Roine Johansson bjöd på en svängig konsert med allt från boogie-woogie till bluegrass, klassiskt och pop.

KLOCKRIKE (LT)

Det var en mängd besökare som kom till en konsert som hölls i Klockrike kyrka i mörkaste december. Covid-passkontroll var snabbt avklarad, likaså att biljetter var med. Det sorlade… förväntansfullt i kyrkan medan bänkraderna fylldes. Helena Jansson hälsade välkommen. Hon tackade även de som hjälpt till med att denna konsert kunde genomföras.

Så klev Robert Wells, Lasse Risberg och Roine Johansson upp på den lilla scenen, alla tre välkända för den svenska publiken och Robert även ute i världen, bland annat i Kina. Egentligen skulle Maria Wells ha varit med, men hon hade tappat rösten. Lasse Risberg spelade bas, basgitarr och sjöng. Roine skötte trummorna.

Robert uttryckte sin glädje över att äntligen få spela igen. Han berättade att han hade utnyttjat tiden under pandemin med att öva på sitt piano. Så spelade han ett stycke av Chopin. Det var knäpptyst i hela kyrkan. Så vackert!

Därefter följde flera julmelodier, bland annat ”Tomtarnas vaktparad” i en uppjazzad tappning. Aldrig har väl Jingle Bells, eller Jingle Wells som Robert skojade om, spelats så boogie-woogie-likt som denna. Vilket ös!

Robert berättade lite anekdoter mellan de låtarna som spelades. Han återkom flera gånger till Charlie Norman som han spelat mycket tillsammans med. Charlie var välkänd för sin underfundiga humor och när han och Robert spelade i en duo kallade han dem ”Den gamle och håret”. Med anspelning på Hemingways ”Den gamle och havet”.
– 2017 var vi och spelade in en skiva i Memphis, berättade Robert. I Sun studio där Elvis och Jerry Lee spelat in sina plattor. Det var nästan overkligt att se pianot som Jerry Lee spelat på. Det hade fortfarande kvar brännmärken efter cigaretter. Hela studion inspirerade oss så pass, att till slut tog vi av oss hörlurarna och bara lirade. Ja, det var en häftig upplevelse.

Så fortsatte konserten i olika tempon. De duktiga musikerna blandade friskt klassiskt med boogie-woogie, bluegrass och pop. I ett upphottat klassiskt stycke av Chopin spelade Robert så fort att det nästan var lite overkligt. Undrar hur många nedslag på tangenterna han gjorde i sekunden?

Med teknikens hjälp fick de församlade även höra en hel symfoniorkester ur högtalarna medan Robert spelade på pianot i ”Rapsodi nr VIII”.

Klockrike kyrka var vackert dekorerad med levande ljus och granar och i ”Blott en dag” kändes det väldigt stämningsfullt. Lasse Risberg och Roine Johansson hade några fantastiska solon på basfiol respektive trummor. Både Lasse och Roine samt Maria Wells hade varit med till Sun studio och spelat in cd-n ”Sun Studio Sessions”.

När konserten var över höll applåderna i så länge att trion beslöt att spela extranummer. Man började med ”Misty” och fortsatte med flera låtar och i julsångerna ”Stilla natt” och ”Nu tändas tusen juleljus” sjöng alla i kyrkan med. Så stämningsfullt och vilken fin försmak på julen. Det märktes att musikerna gillade att spela, för vilken spelglädje!

Trots den världsartist som Robert ändå är, tog han sig tid att prata med de åhörare som ville nere i kyrkan, och ja, han är väldigt, väldigt trevlig!

Ett stort tack till familjen Jansson med flera som låter oss åhörare få både se och höra dessa välkända artister utan att behöva resa långt.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share