Systrarna blev Årets landsbygdsstipendiater

Belönas för engagemang och hållbar turismutveckling

Elisabet och Matilda Magnusson, som driver Kafé Lapphem i Borkhult, har utsetts till Årets landsbygdsstipendiater.

BORKHULT (LT)

Sedan systrarna Matilda och Elisabet Magnusson började sin satsning på Kafé Lapphem i Borkhult för några år sedan har det utvecklats till ett kulturhus och en mötesplats vars… rykte spridit sig långt utanför den lilla hembyn. Nu har man belönats med titeln Årets Landsbygdsstipendiat 2021 av Region Östergötland.

Det var 2016 som systrarna Elisabet och Matilda Magnusson köpte Lapphem och började utveckla verksamheten där. Under somrarna driver de kafé och vandrarhem och serverar bland annat smarriga våfflor. Sakta men säkert har de byggt upp den typ av verksamhet de vill ha, med kultur, konst, musik och mat i närhet till naturen.

Under sommaren har de bland annat hållit i en rad kurser och anordnat konserter med Emil Jensen, Samara Ensemble, Slowgold och Ale Möller Band. Och riktigt än är inte säsongen slut i Borkhult. Den första helgen i oktober anordnas en kulningskurs med folkmusikern Ingrid Brännström, en guidad naturvandring i naturreservatet Hästenäs och skördefest i Salfvedal.

Lapphem medverkade på Östgötadagarna med musik och våfflor och en guidad tur om livet till vardags och fest i det gamla industrisamhället.

Inför Östgötadagarna utses också varje år tre pristagare som får ta emot 15 000 kronor var från Region Östergötland.

Priserna delades ut av regionen och landshövding Carl Fredrik Graf vid en ceremoni på Linköpings slott den 2 september.

Det östgötska konsthantverket 2021 kommer från Ullspinneriet i Brink vid Vreta Kloster och är ett stickpaket med naturvitt och grått ullgarn som även innehåller mönster till två olika handledsvärmare.

Östgötadagsbakverket 2021 är en både knaprig och seg lingonkaka signerad Else Lundin från Linköping. Receptet har en gedigen historia, det är minst 40 år gammalt, och bakverket serveras hos flera av dem som medverkar under Östgötadagarna.

Och så har vi då Årets landsbygdsstipendium 2021 som tilldelas Matilda och Elisabet Magnusson, som driver Kafé Lapphem i Borkhult utanför Åtvidaberg. Motiveringen lyder:
”Två eldsjälar, tillika syst-rar, har i sin barndomsby Borkhult förverkligat sin dröm om ett kulturhus på landet. 1800-talshuset Lapp-hem är en välkomnande plats för inspiration och rekreation med kultur, natur, god mat och gott kaffe. Här blomstrar en bredd av verksamheter med kaféverksamhet, pensionat, och olika kulturevenemang.

Systrarnas kärleksfulla noggrannhet märks tydligt i detaljerna både i det gamla husets vackra inredning och i de fantastiska våfflornas ingredienser. Matilda och Elisabet Magnusson arbetar för hållbar turismutveckling, värnar om östgötska traditioner och om det närproducerade.

För sitt engagemang och sitt bidrag till en levande landsbygd i Östergötland tilldelas Matilda och Elisabet Magnusson årets landsbygdsstipendium 2021”.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share