Träffar med det lilla extra

Hamburgerlångbord i dagrummet på Strömsborgs äldreboende

Alla tyckte maten var jättegod och rikligt tilltagen. Ett av aktivitetsombuden som fixat med denna träff, Elisabeth Fransson Adolfsson, tittar upp mot kameran.

MOTALA (LT)

En måndagskväll i slutet av maj var det hamburger- och ölkväll på Strömsborgs äldreboende i Motala. Hyresgästerna hade fått anmäla sig till träffen för att man, något så när, skulle veta hur många som ville vara med. Det blev långbord i dagrummet.

Aktivitetsombuden Elisabeth Fransson Adolfsson och Linda Karlsson hälsade alla välkomna och hjälpte dem till bordet. Bordet var vackert dukat med fina sommarblommor och skålar med ostbågar och salta pinnar. Alla fick tala om vad de ville ha att dricka. På Strömsborg serverades både cider, öl, vin och vatten.

Därefter serverades hamburgare med bröd och tillbehör. Lasarettsköket hade tagit till rikliga portioner och tillbehören var många. Det fanns både gurkmajonnäs, picklad rödlök, sallad, gurka, tomat, ost, pommes frites och klyftpotatis. Som den värsta lyxrestaurang!
– Det här var jättegott, sa Gudrun Hjalmarsdotter, men oj så mycket mat!

Som tur var hade Linda och Elisabeth hjälp av Johan Tankred från Guldkanten. Han sprang med färdiga tallrikar och visste även var saker och ting fanns att servera med. Jättebra att ha en sådan duktig hjälpreda.

De som hade lite svårt att äta själva fick hjälp av Anna och Maryam, två undersköterskor i personalen. När alla ätit sig mer än mätta drogs ett litet lotteri med små godisvinster.

Elisabeth trollade sedan fram musik från nätet och det var fritt att önska vilken musik man än ville ha. När det var riktigt svängiga toner, bjöds det upp till dans. Och det gick väldigt bra att dansa även om man satt i rullstol. Christer Sjögren var en favorit och så Bruce Springsteen. Lite oväntat kanske. När Anna- Lena Löfgren sjöng ”Lyckliga gatan” satt Solveig Karlstedt och sjöng med i hela låten. Hon kom ihåg hela texten! Det visade sig att hon varit med i Jularboklubben och spelat både dragspel, piano och gitarr.

Efter maten blev det kaffe och sedan var det många som ville hem till sitt boende.
– Tack för allt, sa Ruth Martinson, en av hyresgästerna. Det här var jättetrevligt och bra på alla sätt och vis. Det får ni gärna göra om flera gånger.

Linda och Elisabeth berättade att man försöker ha lite speciella träffar en eller två gånger per månad, allt för att ge hyresgästerna det där lilla extra. Elisabeth informerade också, att nästa gång skulle det vara bil-visning och eventuellt skulle det komma andra fordon med, om vädret tilllät. Det var både mätta och nöjda gäster som gick eller rullade hem till sina rum.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share