Tre partier styr Ödeshög framåt

Tre politiker berättar om år 2020 och har planer för framtiden

Anders Karlsson (S) är en av de aktiva politikerna i Ödeshögs kommun.

ÖDESHÖG (LT)

De tre styrande partierna i Ödeshög har en stabil majoritet i kommunfullmäktige och ett bra samarbete mellan ledarna. Länstidningen får en pratstund med var och en och först ut är Anders Karlsson (S). De andra två, som representerar sina partier, är Karl-Gustav ”Kalle” Johansson (C) och kommunalrådet Annicki Oscarsson (KD).

Trots coronapandemi finns det positiva händelser till och med under år 2020. Alla tre lyfter fram kommunens fina översiktsplan och det förhållandet att en liten kommun kan vara först i länet att ta fram en digital plan. Dessutom är den, som Länstidningen har berättat i sista tidningen i fjol, nominerad till Östergötlands arkitekturpris.

Annicki börjar dock med personalen. Det bästa under är 2020 är den insats som våra medarbetare har gjort, hur de har ställt om och allt extra arbete. Vi har klarat året. Vi kan jobba vidare. Hon nämner även en ökad omtanke och hjälpsamhet i samhället.

Kommunen vill gärna ha flera invånare men då krävs det också flera bostäder. Kalle anser att staten bör gå in så att man kan bygga mer i mindre kommuner i stället för att värdet på nybyggen skrivs ner. Det försvårar inte minst för den enskilde som vill bygga sin bostad.

Under år 2020 har det gamla stationsområdet i Hästholmen blivit klart för byggande. Kalle räknar med sex villor och en länga med lägenheter. Anders funderar för och emot att begränsa det till 65+boende. I Sväm sker en ny upphandling för infrastrukturarbetet. Det gamla motellet Vida Vättern har sålts och den nya ägaren vill bygga bostäder. En tanke kan vara att marknadsföra Sväm, Kråkeryd och Vida Vättern gemensamt. Anders kallar det Vätterbranten.

Tomter och bostäder är ett långsiktigt arbete, säger Annicki och berättar att nu är sex tomter sålda i Trehörna. Det finns ett ökat Intresse för tomter inne i Ödeshög. Kalle tillägger att ÖBO har sju nya lägenheter i Johanna och renoverar husen vid Storgatan både inomhus och med nya fönster och tak.

Kalle tycker att det vänder. Människor vill flytta ut och de tre enas om att coronan har gjort en skjuts framåt för arbete digitalt och hemifrån. Många får man möjlighet att bo längre ifrån sin arbetsplats. Bilden av var man kan leva och bo förändras. Människor lämnar storstäder, konstaterar Annicki.

Den kommunala skatten blir oförändrad under 2021. Det år som gått ger ett bra överskott, runt 19 miljoner kronor, delvis tack vare statliga coronabidrag. En del av pengarna används till nya och bättre sängar i äldreboendet och nya bord i skolan, berättar Annicki. Annat blir bryggor i Visjön och föreningsbidrag.

För näringslivet är det plus och minus. Huskvarna går bra, säger Anders. men Lindalens blommor stänger strax. Intressent är på gång i Backasand, Blomsterladan och en lastbilstvätt har startat, Bil & Motor har växt och Lekplatsbyggarna är nu i deras gamla lokal.

Bredband är viktigt både för näringsliv och boende. Åbygatan kostar 20 miljoner, som betalas av Jordbruksverket och Vökby.

Ett aktivt föreningsliv är viktigt för kommunen och alla tre är medlemmar i någon förening men det är bara Anders som säger att han funderar på att gå med i ytterligare en.

Om föreningsintresset avtar kan det vara en fara även inom politiken, säger Annicki.

Samarbete i kommunen och med andra är ett måste. Annicki tycker att det goda klimatet i majoriteten också gör att man tryggare kan jobba på i tjänstemannaleden. Ödeshög ska absolut fortsätta som en egen kommun, säger de tre politikerna. Om vi inte är egen kommun hamnar vi i bakvatten, säger Anders. Kalle säger i utkanten.

Några händelser i korthet:
Från årsskiftet har Mjölby, Boxholm och Ödeshög en gemensam miljönämnd.
Kalle berättar att nu finns Återbruk på återvinningen.
Hamnen och badplatsen i Hästholmen är ett lyft, tycker de tre.

Alla tre gillar Ombergs julsaga men det är bara Anders och Kalle som har markerat en tumme i Facebook. Orsaken är enkel, vårt kommunalråd använder sin tid till annat och är inte med.

Återvinningen i Hästholmen ska tillbaka. Om det blir vid infarten är plank ett måste, säger både Annicki och Anders och tycker att en bra idé vore att låta några konstnärer göra det.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share