Tre starka kvinnor i svår tid

Kalle Bäck säsongens första närvarande framträdande

Gerd Greek läser dedikationen som Kalle Bäck just har skrivit när han efter föreläsningen säljer sina böcker.

HÄSTHOLMEN (LT)

När Ellen Keysällskapet och Hästholmens bygdegård & byalag berättar att Kalle Bäck ska föreläsa i bygdegården, blir det rusning efter platserna, som i coronatid ju är färre än vanligt. Rubriken för kvällen är ”Starka kvinnor i en svår tid” och biljetterna släpps knappt tre veckor före evenemanget.

Publiken kommer inte bara från Hästholmen. De flesta har rest och kommer från bland annat Boet, Borghamn, Finspång, Linköping och Vadstena. Kerstin Strand hälsar välkommen, publiken applåderar och Kalle börjar som han har gjort flera gånger förr.
– Ni är kloka. Ni applåderar först, inleder Kalle.

Vinsten med denna start är ju att en del av oss ler igenkännande och blir trygga samtidigt som han anlägger en lätt ton. Kalle själv ser ut över lokalen och finner flera som han inte känner igen. Han börjar därför med en kort presentation av sig själv på tio minuter.

I presentationen hinner professorn med landsbygdsförhållande, Lysing och Dal med världens mest inflytelserika bönder, dasset som social kontakt, torpare och backstugusittare, svärmor, historiska historier med vanliga människor och en Sverigebild med vita knutar på röd stuga.

Det är Kalles första närvarande framträdande denna säsong och det innehåller tre dramatiska levnadsöden i Ödeshög, kvinnor naturligtvis. Pionjärer. Det är Ellen Key med litteratur och barnuppfostran, Johanna Petterson, känd som Handelsman Johanna, med handel och köpenskap. I dag skulle vi kalla henne entreprenör, konstaterar Kalle.

Och slutligen Gustava Behm med Trehörna säteri och ett mönsterjordbruk.

Johanna och Gustava träffas en midsommarafton. Ingen av dem träffar Ellen. Båda dör innan hon kommer hit år 1910. Med tanke på jubileet för kvinnlig rösträtt och demokrati är vissa uppgifter om de tre kvinnorna extra intressanta.

När Handelsman Johanna startar år 1836 måste hennes man Jonas Petterson vara hennes bulvan så att hon kan vara handelsman. Ändå är det redan från början hon som driver rörelsen.

Kalle säger sig imponerad av Johannas resor utomlands. Hon gör bra affärer, köper tyger, startar apotek och affär i Ödeshög, gatan blir stenlagd från Norrby till Kyrkbacken. Hon startar torgdagar varje tisdag, ordnar hamn och telegraf i Hästholmen.

Efter 1870-talets fastighetskris och bankkris gör hon konkurs och slutar i ett rum och kök i Gatugården.

Ljuset från Vättern, Prins Eugen och Heidenstam för den alltjämt världsberömda Ellen till Vättern och det hus hon låter bygga. Kalle säger sig vara ambivalent till Ellen. Han köper ”Skönhet för alla”, ”Barnets århundrade” och ”Kärleken och äktenskapet” till hundra procent men är tveksam till annat.

Gustava Behm föder ett då kallat oäkta barn vars far är en präst som inte erkänner sin dotter. När hon blir gravid igen flyttar hon till Hornsgatan i Stockholm och lämnar bort barnet.

Omkring tio år senare återvänder hon och köper Trehörna säteri för 68 000 riksdaler kontant.

Alla tre kvinnorna lever på olika sätt än i dag även om de är döda sedan mer eller strax mindre än hundra år. Vi utser Årets Johanna, håller Johannamarken och Johanna ingår i Hästholmens stadsvandring. Ellen lever i den akademiska världen, har torg i Stockholm, gata och förskola i Hästholmen och hus i Linköpings universitet. Gustavas säteri blir en stiftelse, som delar ut studiebidrag, stipendier, hjälp till sjukvård och hjälpmedel till glädje för alla i Trehörna.

Kalle talar i ungefär 90 minuter. Utan minsta manuspapper, bilder på väggen eller andra hjälpmedel. Hur kan han minnas allt? Länstidningen frågar honom efteråt.
– Yrkesskada, svarar Kalle. Föredraget är logiskt uppbyggt och jag avstår från långa sidospår.

Yrkesskada, javisst. Men snarare bör man kalla det yrkesvinst.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share