Tredje generation bakom disken

Borensbergs järnaffär har ett enormt sortiment

Linus Karlsson hälsade välkommen bakom den gamla köpmansdisken.

BORENSBERG (LT)

I orten Borensberg finns många små, fina och mysiga butiker. En av alla dessa är Borensbergs järnaffär. När man kliver in genom dörren känner man en speciell angenäm doft. Man kan endast ana den och vi som har några år på nacken, kan minnas hur det doftade i järnhandelsbodarna förr.

Väl inne i järnaffären blir man nästan överväldigad av allt som finns. Bakom en hederlig köpmansdisk stod Linus Karlsson och tog välkomnande emot. Han berättade att denna järnhandel öppnade 1886 och då låg den bakom Gästis. Numer ligger den vid den gamla genomfarten genom Borensberg.

När järnhandeln flyttade till nuvarande byggnad, visste han inte säkert. Den har nog legat där ett tag, för slitaget på golvbrädorna vittnade om många år.

En tidig ägare var Gehrman. Det var innan Linus morfar Kenneth Forslund köpte verksamheten av honom. Sen övertog Kenneths son, Kjell Karlsson rörelsen. Linus är alltså tredje generation som står i affären.

Överallt man tittade fanns det askar, påsar, grejer, pinaler, apparater och allehanda bra-ha-saker. Allt ordentligt och prydligt uppställt.
– Nog är det mer än 1 000 varor här, sa Linus. Inte så roligt när vi har inventering, men vi får börja i ett rum och så går vi uppifrån och neråt.

Och rum, det finns det gott om i affären, samt små avdelningar. Naturligtvis finns spik, skruv, beslag, muttrar med mera av sånt som man kan finna i en järnaffär. Sen tillkommer fiskgrejer, handverktyg, målarpenslar, gräsklippare och andra motordrivna handverktyg samt hushållsmaskiner och hushållsredskap.

Borensbergs järnaffär har också reservdelar till alla maskiner de säljer. De utför även service och mindre reparationer på gräsklippare. Skulle det knipa så kan morfar Kenneth fixa en glasruta om den gått sönder också.

Lite problem med leverantörer har man haft under detta coronaår, men det märktes knappt bland alla saker. Linus berättade vidare att man inte tillhör någon kedja, utan kan ta från vilken leverantör man vill. Järnhandeln kan ta hem det mesta som kunderna önskar.
– Borensbergsborna är trogna kunder. De och även andra kunder kan komma in hit och hitta vad de sökt efter länge.

Den mest udda saken ni säljer? Linus funderade lite och gick sedan till spikhyllan. Där bland alla små kartongen med udda spiksorter fann han vad han sökte efter – handsmidd spik. Vilken modern butik har sådant i sitt lager?

För den som håller på att reparera sin cykel, så finns här både hjul, slang och ventilgummi. Det senare är något som dagens ungdom inte vet vad det är. En självklar sak för oss äldre. Inte nog med det. Järnhandeln har även lite foder till höns, gris, häst och smådjur. Sen har man också artiklar för de olika årstiderna som till exempel trädgårdsartiklar och adventsljusstakar.

Bara att kliva in i affären är att ta ett nostalgiskt steg tillbaka. Ja, här finns det mesta och vill man hitta det där lilla extra, så är här en guldgruva.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share