Uppskattad kyrklig julbasar i Nykyrka

Paketlotteri och hembakt bröd populärt

Bodil Moberg kollade in vad Lina Lundström hade för något på sitt bord.

NYKYRKA (LT)

I slutet på november brukar Västra Ny kyrkliga syförening ha en välbesökt auktion. Nej, det blev ingen i år heller även om restriktionerna för Corona har lättats. Eftersom det var lite osäkert… i början på hösten, hur det skulle bli med sam mankomster, så beslöt man att anordna en julbasar i stället.

– Vid en auktion så sitter man ju stilla i samma lokal i några timmar. Här cirkulerar folk hela tiden och det blir inte samma trängsel. Men vi satsar på att ha auktion nästa år i stället, sa Kristina Andersson som är en av medlemmarna i Västra Ny kyrkliga syförening.

Vid ett fyra meter långt bord fyllt med hembakat bröd stod Elisabeth Hellqvist, ordförande i kyrkliga syföreningen. Det fanns allt! Från limpor, bullar, sockerkakor till fina småkakor. Här kunde julbaket slippas med några inköp.
– Det brukar gå bra med det hembakade på auktionerna, så då tänkte vi att vi satsar på det. Det har gått över förväntan. Vi har sålt massor redan, trots att det inte gått en timme än. Vi är tolv-tretton personer i syföreningen och alla har bidragit med något, sa Elisabeth.

Något som också brukar gå bra vid auktionen är de paket som auktioneras ut. Maria Thudén stod vid ett bord med ett paketlotteri. Det fanns stora lockande paket men även lite mindre.

Vid bordet bredvid fanns julprydnader och annat smått och gott som man satt väldigt humana priser på. Och naturligtvis fanns det andra lotterier att pröva lyckan på.

När Västra Ny kyrkliga syförening har sin vanliga auktion brukar man i pausen servera ljummen ostkaka med sylt och grädde. Det kunde man få även denna dag. I köket serverade Kerstin Svensson denna läckerhet, men det bjöds även på korv med bröd och så kaffe med hembakat kaffebröd till. Bara att välja vad man var sugen på.

Ute på verandan stod Lina Lundström i snålblåsten och sålde ”lite av varje” som hon sa. Fint gjorda bockar i granris fanns bland annat att köpa. De var ganska stora så de passar nog bäst utomhus. Ett välkomnande inslag att ha vid entrén för besökande under julhelgen.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share