Växtbaserat på frammarsch

Vego-trenden här för att stanna

Smyg in på en gryta på Kafé Tassen.

NORRKÖPING (LT)

Kafé Tassen och Oas är två nyöppnade caféer i centrala Norrköping. Det de har gemensamt är att de har en vegetarisk inriktning, och vill man äta växtbaserat börjar utbudet nu bli riktigt… hyfsat i Norrköping.

Att äta en växtbaserad kost är en trend som hållit i sig länge men som tycks bli lite starkare för varje år. Tittar man på Norrköping så har det med bara några månaders mellanrum öppnat två vegokaféer i centrum: Kafé Tassen på Skolgatan och Oas i Knäppingsborg.

Kafé Tassen drivs av Tomas Kubowicz och Sanna Eriksson som nyligen flyttat tillbaka till Norrköping från London. De serverar grytor, soppor, mackor och fika i en mysig miljö, och säljer lokala produkter som kaffe från Qvarsebo Rosteri, kombucha från Qvillinge Ekologiska och folköl från Wikbolandets gårdsbryggeri.

En bit ner på Skolgatan, i Knäppingsborg, öppnade det veganska fiket Oas i början av sommaren. Oas är en liten familjeägd kedja som startade i Kalmar 2016 och som sedan även öppnat i Växjö, Jönköping och nu Norrköping. Föreståndare är Sanna Annerstedt som även jobbat på de tre tidigare platserna.
– Vi tittade på lite olika lokaler runt om i Sverige, sen åkte vi hit i vintras och kände bara: Wow! Vi såg framför oss vad vi skulle kunna göra, och jag såg mig själv gå runt här och bara mysa – så det blev Norrköping.

Sanna hade aldrig varit i Norrköping tidigare, men nu har hon flyttat dit och trivs ypperligt i staden, och inte minst Knäppingsborg.
– Det är det mysigaste kvarteret i hela Norrköping, det är underbart. Och jag samarbetar med både Mandala Kollektivet och To Decay.

Oas ligger vägg i vägg med Tinas café och sånt, men det är bara positivt att gästerna får större valmöjlighet eftersom det handlar om olika koncept, menar Sanna.
– Vi är inte ett vanligt fik, utan har ett ganska unikt koncept i och med att allt är växtbaserat. Det är kul att det veganska kommer mer och mer. Folk börjar komma mer till insikt och jag tror att corona spelat in. Folk tänker: Ojdå, vi kanske måste ändra levnadssätt.
– Tidigare kunde det vara en dålig stämpel att vara vegan, men det är helt ändrat nu. Var och varannan människa är ju vegan eller vegetarian nu förtiden. Sen är det ju kul att visa de som inte är veganer att så här gott kan det smaka att äta växtbaserat. Så man måste inte vara vegan för att komma hit.

På menyn hittar man sallader, smoothies, wraps, smoothie bowls, gott fika och egenrostat kaffe. Sanna berättar att det gått lite upp och ner sedan starten men att mer och mer folk har börjat hitta till Oas.

Många gäster har uttryckt sin uppskattning och Oas blev även nominerad som Årets Nykomling på höstens Handelsgala i Norrköping.

Sanna har redan anordnat en del olika events, och fler ska det bli är planen. Och när höstmörkret började sänka sig uppdaterades även matsedeln.
– Vi har börjat med soppa så vi har något varmt på menyn också. Det tror jag passar bra nu när kylan kommer på riktigt.

För de Norrköpingsbor som vill äta veganskt och vegetariskt börjar det nu finnas en riktigt skapligt utbud av renodlade vegomatställen. Förutom Oas och Kafé Tassen kan även nämnas Mommos i Dynamo och Skrymslet under trappan på Bredgatan, samt butiken Vegas Skafferi på Kungsgatan.

Och Sanna tror att det är en trend som bara kommer att fortsätta.
– Jag tror absolut vi går mot mer veganskt, det är ju vår framtid.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share