Vid åker och skog

jb_sid26_gts

Det är en trevlig gård belägen i ett skönt jordbrukslandskap. Flera byggnader för olika ändamål, 18 hektar mark och jakträtt. Välkommen till Pjukstenskärret 1 som är veckans gård till salu.

Jordbrukslandskapet längs väg 210 mellan Norsholm och Söderköping är en skön blandning av åkrar och skogspartier. Det har länge varit en bördig bygd som människor gärna bosatt sig i. Man ser gårdar av alla storlekar från de mindre, till flera större och även herresäten.

Norr om 210:an löper Göta kanal som på den här sträckan passerar sjön Asplången. Det finns flera platser att besöka för den som vill se lite av kanaloch båtlivet. Kanske en utflykt till den vackra historiska staden Söderköping med båtar, glassfik, utställningar och annat? Det finns mycket sådant att välja på inom ett kort avstånd. De större orterna Norrköping och Linköping finns även de på överkomligt avstånd.

Veckans gård, Pjukstenskärret, är belägen söder om väg 210 några kilometer väster om Västra Husby. Det är en mysig gård med närhet till både åker och skog, precis som landskapet i övrigt anvisar. Här finns flera byggnader som ligger förhållandevis samlade utan att för den skull sakna utrymme mellan varandra.

Bostadshuset från 1909 är 1,5-plan. Det har en boarea om 48 kvadratmeter och en biarea om hela 59. För närvarande är huset i sämre skick och i behov av en totalrenovering om man inte föredrar att bygga nytt. Huset är dock av den trevliga modell med glasveranda och annat som hör till. Det vore därför synd att inte ge det en chans att återfå sin ursprungliga smått idylliska prägel.

På fastigheten finns även en sommarstuga i ett plan och en boarea om 30 kvadratmeter. Den har en sovalkov med fyra sängar, ett mindre arbetskök med trinett samt ytterligare ett rum. I huset finns inte vatten indraget men det är förberett med en ledning från en annan fastighet.

Ladugården har en area om 170 kvadratmeter. I byggnaden finns en djurdel, ett före detta mjölkrum, höskulle med mera. Det kombinerade magasinet och garaget har även en snickarbod.

Såghuset uppfördes 1968 och har en area om 40 kvadratmeter. Härinne finns ett sågverk för två personer. Det drivs av ett dieselverk vilket dock inte varit i bruk sedan 1984. Bastun är vedeldad. Byggnaden inrymmer även tvättmaskin och matkällare. Det finns även hönshus och vedbod på gården.

Fastighetens areal uppgår till 18 hektar. Av dessa är enligt skogsbruksplanen 8,9 hektar skogsmark. Virkesförrådet uppgår till 1 341 skogskubik och medelboniteten till 6,2. Det är övervägande barrskog där tall utgör 64 procent av trädbeståndet och gran 25. Åkermarken är 8,4 hektar och är för närvarande utarrenderad till mars 2018 men köparen kan bruka två hektar redan under 2017. Jakt finns på klövvilt och småvilt. Den är utarrenderad till 31 juli 2017.

Pjukstenskärret, denna trevliga lilla gård, kan med rätt handlag och känsla bli den äkta lantliga idyllen med större orter och många utflyktsmål på bekvämt avstånd. Ibland är det faktiskt en fördel att allt inte är helt färdigt så man får sätta sin egen prägel på gården.

Text: BO BÄCKMAN

Share