Vinterpromenad genom Linköping

Vintergatan uppmärksammar konstverk och kulturarv

På en sten mitt i bäcken har Johan Wiking placerat sin skulptur Harry. En figur med en grundform som är en matematisk evighetsslinga som upplevs och förändras när man passerar förbi.

LINKÖPING (LT)

I år blev det inget Vinterljus men väl en vintergata. Det är en ljusoch kulturpromenad med en sträckning genom Trädgårdsföreningen och upp utmed Tinnerbäcken. Totalt innehåller… promenaden elva ljussatta konstverk eller kulturarvsplatser.

Vinterljus startade 2005 under namnet Novemberljus och är ett ljusevenemang där besökarna kan promenera längs en slinga och titta på olika installationer. Målet med ljussättningarna har varit att skapa ett vackrare, säkrare och tryggare Linköping under de mörka vintermånaderna. Med åren har flera av installationerna blivit permanenta och Vinterljus har blivit en populär tradition hos många Linköpingsbor. I år blev dock upphandlingen av ljuskonstnärer överklagad och därför blir det inget Vinterljus.

När det så kallade tilldelningsbeslutet överklagades valde Linköpings kommun att avbryta upphandlingen. Men staden kommer inte ligga i mörker för det utan kommer som vanligt att prydas med diverse ljus under vinterperioden. På Vinterkartan.se har Linköpings kommun samlat olika platser och evenemang som Linköpingsborna kan ta del av under vintern, det handlar exempelvis om julmarknaden i Gamla Linköping och ljusgloben på Hospitalstorget.
– Ett nytt promenadstråk kommer också att erbjudas där vi knyter ihop både konst från tidigare Vinterljus och befintliga konstverk som ljussätts, vi kallar den Vintergatan, säger Karin Olanders, kultur- och fritidsdirektör.

– När inte Vinterljus kunde bli av i år funderade vi på vad vi kan göra istället och lösningen blev att bredda konceptet och via en karta lyfta fram och inspirera Linköpingsborna till olika vinterpromenader i vår vackra stad, säger Gustaf Appelberg (L), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Vintergatan visas under december och januari och kan jämföras med en lågbudgetvariant av Vinterljus. Den är tänd från solnedgång till klockan 23 varje dag och styrs av sensorer. Vid Vintergatans start, vid Trädgårdsföreningens entré från Drottninggatan, eller vid ingången till Trädgårdsföreningen via Lasarettsgatan, finns det kartor med slingan och de ljussatta konstverken utmarkerade.
– Vintergatan kommer att lysa upp Linköping under perioden 11 december till 31 januari. Det är en av årets mörkaste perioder och nu har vi ljussatt nya konstverk men även återanvänt tidigare installationer från Vinterljus, säger Karin Olanders.

Bland installationerna finns “Mänskligt möte” av Torsten och Anna Molander. På den öppna innergården mellan Drottninggatan och Trädgårdsgatan finns en sittbänk i brons där man kan slå sig ner en stund hos en gorilla. Inne i Trädgårdsföreningen kan man bland annat se “Light on the rocks” som lyser upp berget vid Belvederen eller Helen Sjögrens “Avtryck” som är ett foto av en ung man på bergrummets dörr. Promenaderna lyfter även fram två kulturarv: Jättegrytorna vid Kittelberget och Sandbäcksfallet i Tinnerbäcksravinen.

Vid flera tillfällen fram till den 22 januari bjuder Linköpings Guideklubb och Linköpings kommun på vandringar utefter årets Vintergata. Man kan också ladda ner appen Tipsrundan och kombinera en promenad längs Vintergatan med en digital tipsrunda.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share