Ack, ljuva höst – en fröjd för ögat

Den färgstarkaste årstiden har tagit farväl för denna gång

Många husfasader lyser röda och välkomnande.

SÖDERKÖPING (LT)

Hösten är enligt många den vackraste årstiden. Träden skiftar i rött, gult och grönt, och skapar en färgfest som är underbar att promenera runt i. En fröjd för ögat och en lisa för själen.

I USA är det en populär tradition att resa till New England i september och oktober för att titta på vad de kallar ”fall foliage”, det vill säga naturens färgexplosion när trädens löv blir gula, röda och orange. På nätet finns kartor och prognoser där man kan följa höstlövens utveckling så att man kan planera sin resa på bästa sätt.

Här hemma i Sverige är vi så vana vid årstidernas skiftningar att vi ofta glömmer att uppskatta dem. Många går till skolan eller jobbet utan att ens tänka på att trädens grenverk plötsligt har ändrat nyans. Men på samma sätt som man kan ställa in sin svampletarblick om hösten kan man även ställa in sin höstskrudsblick – och plötsligt öppnar sig en ny och färgsprakande värld.

Det är som att naturen står i brand med röda och gula löv. Det gäller att passa på och komma ut och njuta av färgprakten, för den mest intensiva upplevelsen håller bara i sig några få veckor.

Det kan gå fort från att träden sprakar av färggrant liv tills att löven blir bruna, faller av och förmultnar. Allra intensivast röd lyser kanske murgrönan, men många förknippar hösten särskilt mycket med en färgpalett av lönnlöv.

Men det är inte bara löven som lyser upp tillvaron under denna period. I trädgårdarna fylls träden av äpplen och här och där kan man stöta på rönnbärsträd med lysande orangeröda bär. En sentida trend som också sprider ögonfägnad är halloweensmyckning med pumpor i en olika färger och former.

I Dyhult strax söder om Söderköping hittar man för övrigt Söderköpingspumpan som inte bara har gårdscafé utan även erbjuder självplock av pumpor för den som vill skapa sitt eget höstmys.

Hösten är en verklig högtid för den som tycker om att spatsera runt och njuta av inte bara ögats fröjder utan även näsans, för naturen har en speciell doft under denna årstid. Strosa runt utmed kanalen, i Drothemskvarteren och längs Storån.

Många tycker även om det behagliga vädret då man kan klä sig lite snyggt och varmt. Kanske i tweed om man har den läggningen. Eller kanske lite mer friluftsmässigt, gärna med en rejäl matsäck som intages någonstans utomhus.

Hur som helst gäller det att passa på att njuta av höstens färger när de lyser som starkast, för nu tar det ett år innan vi får uppleva det igen.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share