Afternoon Tea och rökt sidfläsk

Östgötadagar i ett soligt Söderköping

Småskaligt och närproducerat mathantverk fanns i Harsby gårdsbutik.

SÖDERKÖPING (LT)

Det har blivit en tradition för många östgötar att ge sig ut på den lokala landsbygden den första helgen i september för att besöka gårdsbutiker och landsbygdsentreprenörer. I Söderköping… bjöd årets upplaga av Östgötadagarna på både fint väder och intressanta besök.

För många verksamheter är Östgötadagarna en viktig helg då man kan marknadsföra sig och nå ut till många fler än de vanliga kunderna och besökarna.

Arrangemanget växer för varje år och i år kanske suget hos besökarna var extra stort efter ett nedstängt coronaår. Rörde man sig på den östgötska landsbygden märktes tydligt att det var mycket folk i rörelse.

Det fina vädret spelade säkert in, men grundorsaken till att folk vill ge sig ut till gårdsbutiker, landsbygdsföretag och lokala kreatörer måste ändå ha sin grund i att de erbjuder varor och tjänster som är tilltalande. Och i Östergötland har vi många närproducerade skatter som är värda att upptäcka.

I Söderköping fanns enligt Östgötadagarnas program tolv medverkande aktörer, men engagemanget är egentligen större än så för många privatpersoner passar även på att ordna egna loppisar eller andra arrangemang. Och utbudet är brett och varierat, från Butiken på Landets snygga höstkläder och vackra inredningsdetaljer till Café Jägmästargårdens tårtbuffé eller Skärgårdsmuseets konstutställning.

Vid Ponduroza Gårdeby gårdsbageri anordnades marknad med jänkebilar och countrymusik, i Sankt Anna visades skolmuseet och i Gamla hemmet i Västra Husby arrangerades öppet hus och hantverksmarknad.

Såväl Torsjö loge som affären i Östra Ryd medverkade och på Solberga gård såldes konst av Leila Lagrén som även finns representerad på årets vårsalong på Liljevalchs.

Vänneberga gård har på senare år ändrat inriktning från butik och restaurang till att satsa på att bli en lokal som går att hyra till fest eller konferens.

Under Östgötadagen kunde besökarna både kolla in själva lokalen med exempel på vacker dukning samt testa smakprov på olika maträtter. Pianobar, catering och lokalproducerad öl, besökarna fick uppleva alla tre.

Några stenkast bort ligger Thorstorps gård och där lockades det denna helg med Afternoon Tea med hembakade godsaker i lantlig 1700- talsmiljö.

Ville man lyxfika krävdes förbokning men den intilliggande inredningsbutiken höll öppet för mer spontana gäster.

Mer gott att stoppa i munnen kunde man hitta på Harsby gårdsbutik, som denna dag även gästades av Sankt Anna rökeri som ställt upp sin vagn utanför. Sveciaost, kabanoss och inte minst sotrökt sidfläsk var tre exempel på lokalt mathantverk som fanns i disken.

De marknadsför sig som “Den lilla gårdsbutiken med de stora smakerna”, och Länstidningen kan konstatera att de har fog för sin slogan.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share