Alfons: ”Glad att det gick så bra”

Volvon hamnade i Bulsjöån efter möte med rådjur

19-årige Alfons Ambrosiani kan tacka bilbältet att det gick så bra. Lite öm efter bilbältet och chockad är han, men glad att han inte skadade sig allvarligt.

’YDRE (LT)

Det har gått en tid sedan 19-årige Alfons Ambrosiani, Frödinge, körde ner i Bulsjöån vid Ådala i Ydre, efter att först ha väjt för ett rådjur. Chocken har lagt sig och han är glad att det gick så bra som det gjorde.

Det var väldigt, väldigt halt den sista tisdagen i december. Alfons hade gått av nattskiftet som gjutare vid Ljungshälls i Södra Vi.

Längtan till flickvännen Maja i Österbymo gjorde att han tog sin kommuniströda Volvo 944 från 1993 och styrde mot Östergötland istället för hem till mammas och pappas hus för en dags sömn.

Bilen var inköpt för att vara en vinterbil och Majas namn på den röda lacken ledde till att motorhuven kröntes med hammaren och skäran i gult.

Sommarbilen, en sänkt Saab, står på föräldrarnas gårdsplan i väntan på varmare tider och ett nytt oljetråg. Det förra råkade ut för ett otursamt möte med någon förhöjning i vägbanan. Det jobbet får vänta, istället är det Volvon som har hamnat i garaget.
– Först ska jag se om jag överhuvudtaget kan få igång Volvon igen. Går den igång då kan det bli en cabriolet till sommaren.

Den här eftermiddagen har Alfons tömt motorn på olja. Istället för normalt en fyrafem liter olja kom det mängder med klart vatten och till slut olja. Sammanlagt bortåt en 15 liter.

Men tillbaka till den där tisdagsmorgonen och vad som hände i nedförsbacken mot Bulsjöån.
– Helt plötsligt hoppade det upp ett rådjur på höger sida av vägen. Jag tvärbromsar och väjer åt vänster. Bilen hamnar i slänten och vänstra sidan, i motorhöjd, skrapas mot träd och den sista lilla rutan krossas.

Framljuset är helt försvunnet, staget mot hjulet är böjt och hela hjulhuset på vänster fram har fått en ordentlig stöt. Det fanns också ett takräcke på bilen, men det ligger på botten av ån, troligen.
– När vi hamnat i vattnet så märker jag efter ett tag att bilen flyter och följer med strömmen. Det börjar komma in lite vatten, men det går långsamt. Det flyter förbi isblock som bilen har brutit loss och jag ser att det är långt att simma och brant att ta sig upp.

Alfons vevade ner sidorutan för att snabbt kunna ta sig ut om bilen skulle börja sjunka riktigt fort, men valde att vänta ett tag för att se vart ån skulle ta bilen. Dessutom började han leta efter sin mobil som hade legat på passagerarsätet. Där låg den inte kvar istället hittade han den på golvet. Den var ordentligt blöt, men fungerade fortfarande.
– När vi kom på andra sidan bron så såg jag att det inte var längre till stranden än att jag skulle kunna hoppa.

Så istället för att ringa började Alfons klättra ur bilen genom sidorutan, nästan halvvägs ut hör han plötsligt att musiken går för fullt inne bilen. Böjer sig in och vrider om nyckeln och tar med sig den, mobilen och arbetsväskan ut.
– Väskan kastar jag upp på bron. Sedan ställer jag mig på bakluckan som pekar uppåt och kliver iland.

Väl uppe på bron försöker Alfons ringa sin flickvän men det är svårt att höra, istället skickar han iväg ett sms till henne om att han har kört ner i ån vid Ådala. Det tog inte många minuter för henne att komma och kolla hur läget var.
– Det var väl okej, jag var blöt en 10-15 centimeter upp på underbenen, lite öm där säkerhetsbältet hade hållit mig kvar i förarstolen, men också ganska chockad.

Det blev Maja som larmade. Hon satte varningsblinkers på sin bil och då kom de närmaste grannarna till bron ut och undrade vad det var som hade hänt. De tog med sig filt, kaffe och lite att äta till Alfons. Räddningstjänsten från Österbymo kom fort och rekvirerade en kranbil som kunde ta upp hans bil från ån. Ambulansen kom lite senare.
– De kollade min puls och temp och vi beslöt att jag inte behövde åka med till sjukhus.

Det har tagit tid för Alfons att låta hela händelsen sjunka in. Han är mest glad att det gick så bra och vill egentligen inte tänka alltför mycket på det. Dessutom skulle nyåret firas.

Men först hämtade Alfons bilen i Kisa tillsammans med sin mamma. Samma dag rev han ut nästan all inredning och stolar. Sen har det gått en värmefläkt inne i garaget för att torka ur bilen. Om bara motorn går igång så kommer Alfons vinterbil att förvandlas till en cabriolet och bli en andra sommarbil.
– Det är så mycket som är trasigt i karossen så det känns som en bra grej att göra en cabriolet av den istället. Jag har kompisar som har gjort sådana, så jag får fråga och läsa på hur man kan och får göra.

Text och bild: ANN SOFIE FREDRIKSSON

Share