Allgots har flyttat in vid Hagatorget

Louice sadlade om till hållbara tyger i egen design

Louice Henriksson, i mitten, startade sitt företag Allgots 2016 när hon hade svårt att hitta den sorts tyger som hon själv gillar. Till sin hjälp har hon svägerstan Emilia och sin mamma Stefanie.

SÖDERKÖPING (LT)

Allgots designar och producerar sina egna ekologiska tyger, och lagom till sommaren öppnade företaget sin butik vid Hagatorget.

– Vårt grundfokus ligger på hållbarhet och att vi är väldigt unika i vår stil, säger Louice Henriksson.

Louice berättar att hon inte gillar skrikiga färger utan föredrar lite mer romantiska tyger och det var något hon hade svårt att hitta på marknaden. Så efter att ha haft ett barnklädesföretag i fyra år bestämde hon sig för att ta saken i egna händer 2016.
– Jag åkte upp till Formexmässan i Stockholm och hittade en illustratör där som jag började jobba med. Vi släppte vår första kollektion i augusti 2016 och sen dess har jag arbetat med Allgots på deltid.

Tidigare hade hon en teoch kaffehandel i Linköping ihop med sambon, som de sålde i maj i år för att satsa fullt ut på Allgots istället. När de bodde i Linköping sköttes verksamheten hemma i garaget, sen hade de under en period en liten lokal på Skönbergagatan men kände snart att de behövde byta upp sig. Louice hade haft ögonen på hörnlokalen vid Hagatorget länge och när den blev ledig slog de till.
– Jag älskar lokalen och tycker att den går hand i hand med vårt varumärke. Vi satsar väldigt mycket på lite dovare, lugnare färger på våra tyger, säger Louice och berättar att hon tar hjälp i butiken av mamma Stefanie och svägerskan Emilia.

– Sen har vi valt att skapa mer butikskänsla här i lokalen så att det inte bara är textilier. Vi kommer även att ha en liten second hand-avdelning, men vi hann inte riktigt bli färdiga med den till premiären.

Där är det framförallt tänkt att finnas mycket kläder, men Louice ser egentligen inga begränsningar utan kan även tänka sig barnleksaker, böcker, inredningsprylar och mammakläder.

Allgots designar och producerar sina egna ekologiska tyger i en GOTS-certifierad fabrik i Europa. Deras mönster är exklusivt handmålade med olika vattenfärgstekniker och trycks digitalt vilket är den mest skonsamma trycktekniken. I butiken säljs även ekologiska garner i framförallt ull och bomull, samt en del tillbehör.

Söderköping har etablerat sig som en riktig textilstad med bland annat Jofotex, Korps, Sparven och One of a kind. Det gör att Louice tror på att etablera sig i Söderköping trots att det är en liten stad.
– Dels har vi en kundkrets här i Östergötland eftersom vi låg i Linköping innan, så jag tror att många kommer att åka från hela Östergötland till Söderköping nu när vi har en fysisk butik. Men självklart hoppas jag även att turister från andra delar av Sverige kommer att besöka oss när de går förbi i sommar. För det har blivit väldigt, väldigt modernt med att sy, sticka och göra egna kläder själv, säger Louice.
– Sömnadsintresset har vuxit otroligt mycket bara sedan jag själv började sy, och inte minst nu under pandemin, avslutar Louice som hoppas på att allt fler väljer att använda hållbara textilier framöver.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share