Ann-Marie älskar att sticka

Stickar både som hobby, på beställning och till välgörenhet

I stickhörnan tillbringar Ann-Marie Johansson åtskilliga timmar. Nu är det en pippi-tröja som ska stickas klart.

BOXHOLM (LT)

Ann-Marie Johansson älskar att sticka. Det är både en hobby och en avkoppling för henne. Otaliga är de mössor, tröjor, strumpor, vantar och annat som hennes skickliga händer… förfärdigat. En del har hon stickat på beställning men mycket, framförallt mössor, har hon skänkt till välgörenhet av olika slag.

Ann-Marie och Åke Johansson bor i en hemtrevlig bostadsrätt på Holavedsplan sedan 1999 och där trivs de väldigt bra. De träffades när de var väldigt unga.
– Jag var bara 18 år när jag träffade Åke, berättar Ann- Marie. Vi gifte oss när jag var 20 och ett halvår senare föddes Magnus.

Snart utökades familjen med två söner till. Magnus, 53 år, är arbetsledare på Ocab. Fredrik är 51 år och en av delägarna i Fegge & Mattes. Mattias är 48 år och jobbar på Ovako. Fredrik bor med sin familj i Vadstena och de båda andra sönerna bor med sina respektive familjer i Boxholm.

Totalt har det blivit sju barnbarn i åldrarna elva till 22 år. Nu är både Ann-Marie och Åke pensionärer sedan några år. Ann-Marie tycker om att lösa korsord, lyssna på böcker, baka och laga mat, och hon är aktiv i Föreningen Östergötlands barn. Men allra mest tycker hon om att sticka.
– När Magnus föddes stickade och sydde jag till honom. Då upptäckte jag att jag hade fallenhet för handarbete och stickning är det jag tycker är roligast, berättar Ann-Marie. Jag och tre väninnor träffas på symöte hos varandra en gång i veckan. Då stickar vi för glatta livet.

När undertecknad besöker paret en kylig eftermiddag i februari sitter Åke med ett 2000-bitars pussel i vardagsrummet. Han är inte så pigg på att bli fotograferad men går med på det till sist. Jag är imponerad över hur han lyckas hitta rätt bit bland de till synes likadana pusselbitarna.
– Det här är inte så svårt, säger Åke. Jag brukar lägga pussel med betydligt fler bitar.

Ann-Marie och jag slår oss ner i tv-rummet där hon har sin stickhörna. På soffan ligger mängder av färdiga alster, barntröjor, mössor och dockkläder. Där ligger också en liten grytlapp som hon stickade som 8-åring i skolan.
– Jag hade nog lite fallenhet för stickning redan då, konstaterar hon.

Roligast tycker Ann-Marie det är att sticka mönster och hon vill alltid klura ut beskrivningarna själv.
– Jag blir hemskt irriterad om jag inte klarar av det, säger hon och skrattar.

På en hylla i sovrummet sitter en mörkhyad docka klädd i en fin stickad dress.
– Den här dockan vann jag i Mjölby Folkets Park när jag var 17 år och jag döpte honom till Helge, berättar Ann- Marie. Honom är jag rädd om och han är modell när jag stickar dockkläder.

Under tiden som Ann-Marie serverar gott fika börjar hon berätta lite om sin uppväxt.
– Jag är född i Björke och när jag var åtta år flyttade vi till Öringe skattegård. Till Boxholms samhälle flyttade vi 1965 och jag tyckte att det var helt fantastiskt att komma till en trerumslägenhet med två toaletter. Jag som var van vid utedass. När jag träffade Åke bodde vi först i lägenhet innan vi byggde ett hus i Dalen där vi bodde under pojkarnas uppväxt.

Ann-Marie har haft en del olika jobb innan hon blev pensionär.

– Jag började jobba när jag var 14 år på Nystrands café i Strålsnäs. Det fanns en guldsmedsskola i Strålsnäs och jag blev lite nervös när jag skulle servera guldsmedseleverna, minns Ann-Marie. När Åke och jag hade gift oss arbetade jag i några år på Duvans livs i Bjursdalen. De senaste åren arbetade jag som församlingshemsvärdinna och kyrkogårdsarbetare, vilket jag trivts allra bäst med.

Alla tre sönerna har åkt skidor, så mycket har handlat kring den sporten i familjen.
– Vi har varit på mängder av skidtävlingar och då stod jag för service med mat och dryck. Jag hade ofta med mig mössor som folk hade beställt. Jag har nog stickat flera hundra mössor till medlemmar både i vår egen skidklubb och i andra klubbar.

Ann-Marie berättar att hon stickar varje dag framför teven och att det är en avkoppling för henne. Ibland stickar hon på beställning men hon tycker att det är svårt att ta betalt.

I sommarstugan Talludden i Andersbo, som köptes 1993, bor Åke och hon från mars till oktober. Barn och barnbarn kommer ofta dit. Åke är den som arbetar med mest i trädgården och Ann-Marie tycker att det är roligt med blommor. De plockar mycket bär och svamp, både till sig själva och barnen. Varken Ann-Marie eller Åke är mycket för att resa, två utlandsresor har fått räcka. Men sedan många år tillbaka åker de till Öland en vecka i juli.
– Vi hyr på samma ställe och har blivit väldigt goda vänner med hyresvärdarna. Från lägenheten kan vi se Solliden och vi är alltid där under Victoriadagarna. En gång hade vi plats på första parkett tack vare att Fegge & Matte var engagerade i eventet. Det var en minnesvärd upplevelse, berättar Ann-Marie.

Ann-Marie bakar ofta och hon och Åke turas om att laga mat varannan vecka.
– Han har blivit så bra på det men ibland lägger vi oss i varandras matval, säger hon och skrattar.

Ann-Marie och hennes syster Inga-Lill Wass har i alla år bakat kakor som de skänkt till frågesporten på Parketten som Karl-Johan Norén startade och arrangerade i många år. Karl-Johans hustru Ingrid har bakat bullarna. Nu är det nya krafter som tar över arrangemanget med frågesporten.
– Det är kul att den trevliga aktiviteten fortsätter nu när Karl-Johan tyvärr inte finns längre, säger Ann-Marie.

Till de populära frågesporterna brukar Ann-Marie också skänka några mössor som vinster. Vilket förstås är uppskattat.

Att handarbeta har blivit populärt igen de senaste åren, inte minst under pandemin. Det finns många stickgrupper på nätet. Bland stickarna finns en del rena nybörjare medan andra har återupptagit ett gammalt intresse. Och så finns det de som aldrig har slutat sticka, som Ann-Marie.

Text och bild: GEN LARSSON

Share