Asby satsar på annandagsåk

Nu jobbar snömakarna i Ydre för högtryck

Snötillverkningen är i full igång i Asbybacken i Ydre.

ASBY (LT)

Med fortsatt kallt väder kommer snökanonerna att gå för fullt några dagar till. Om vädret håller i sig kommer Asbybacken att kunna öppna på annandagen.

Nestorn i Asby Alpina Anders Stjärne står och tittar upp mot backen, där ett gäng söndagslediga sliter hårt med att lägga ut slang, koppla och få hela kedjan från den dieseldrivna generatorn till pumpar att fungera. Efter några dagars ledighet är det åter dags för tretimmarpass dygnet runt.

Veteranerna Tord Bergdahl och Lars Johansson berättar att det brukar vara ganska lugna pass.
– Man kör ett varv runt hela backen när passet börjar. Det kan ta en timme att kolla allt. Sen kan man ta det lugnt, om det inte börjar krångla.

Ur skoterns verktygsgömma plockas det fram och visas en gasolbrännare. Den kan komma väl till användning om det fryser i utsprutet.

Helst skulle snömakarna önska sig ett annat dominerande väderstreck. Nordostlig vind från sjön Sommen för med sig för mycket fukt. Sjön har inte lagt sig än annat undantagsvis i några vikar.

Sedan 1979 har Asbybacken varit igång och under vinter efter vinter gett människorna i Ydre, Tranås och längre upp mot Östergötland deras lystmäte av utförsåkning. Förra året togs Tolvmannabacken ur bruk som alpin backe och därmed kommer även Kindabor att åka till Asby.
– Det var jättesynd att den backen lades ner. Tolvmannabacken var en av Sveriges äldsta alpina backar, konstaterar Anders Stjärne, även om han förstås välkomnar besökarna.

Drygt 350 000 kronor kostar det att få backen full med snö. Omsättningen under några vintermånader ligger på 1,5 miljoner kronor. Nästa vecka ska anmälningarna till 2022 års skidskolor igång. Den här gången är både anmälan och betalning digital. Tillsammans erbjuder Asby Alpina och OK64 kommunerna Ydre och Tranås att komma med fjärdeklassarna för utförsåkning och längdskidåkning under vecka 5.
– Holavedsgymnasiets elever på barn- och fritidsprogrammet är ledare för utförsåkningen och längdskidåkningen. En bra erfarenhet för dem, tycker Anders Stjärne.

Resten av veckorna fram till jul hoppas Asby Alpina på kallt väder. Då kan det bli premiär på annandagen.

Text och bild: ANN SOFIE FREDRIKSSON

Share