Äxit är utsedd till Årets polishund

Årets polishund 2021 är patrullhunden Äxit, en 6-årig tysk schäferhund. Hans förare heter Adrain Wallin och jobbar för Region Mitt.

Årets polishund 2021 heter Äxit och är en 6-årig tysk schäferhund från Memorix kennel. Äxit tjänstgör som patrullhund med sin förare Adrian Wallin, 35, i Region Mitt, där han bland… annat spårar bovar och försvunna personer.

Adrian Wallin började vid polisen 2009 och blev hundförare 2013 utan någon egen erfarenhet av hundar, vilket är ganska ovanligt bland polisens hundförare.
– Jag har alltid gillat djur och vi hade hästar hemma när jag växte upp men jag har aldrig haft hund själv innan jag blev hundförare, berättar han.

Äxit är hans andra hund och Adrian beskriver honom som en väldigt självständig hund med mycket egen vilja.
– Äxit har varit en utmaning och det tog en stund innan vi kunde acceptera varandra, fortsätter Adrian.

På frågan vad som Äxits starkaste sidor nämner han den fantastiska nosen och hans sätt att spåra.
– Han är extrem i nosarbetet och under spårning kan han försvinna i sin egen värld, berättar Adrian.

En insats under året då Äxits spårförmåga spelade en avgörande roll var när en 13- årig pojke försvann under en löptur en het sommardag. När Adrian och Äxit kom till platsen hade pojken varit borta i tre timmar och kunde inte hittas trots att många hjälpt till i sökandet.

Äxit började spåra och fann pojken på ett fält med högt gräs. Pojken var medvetslös på grund av värmeslag när han hittades och Adrian fick leda arbetet med att kyla ner honom och få dit ambulanspersonal, vilket räddade pojkens liv.
– Jag har tänkt mycket på den här insatsen i efterhand och det är sådana här händelser som gör allt arbete man lägger ner värt det, avslutar Adrian.

I vanliga fall får Årets polishund ta emot sitt pris på Stockholm Hundmässa. Men eftersom den ställts in på grund av pandemin kommer Äxit och Adrian att få ta emot sitt pris på MyDog 6–9 januari 2022 på Svenska Mässan i Göteborg.

Prisutdelningen sker tillsammans med Årets narkotikasökhund, Årets sociala tjänstehund och Årets bragdhund. Föraren till Årets polishund får ett resestipendium och hunden får en stor fin rosett, ett smaskigt ben, ett vackert diplom och sex månaders hundfoder från Royal Canin samt en skön bädd från Bia Bädden.

Juryn bestod av Brith Andersson, Svenska Kennelklubben, Klas Johansson, Polismyndigheten och Johan Petersson, Polisens Hundförarförbund.

Share