Bibblan – kulturnav i Mantorp

Orten växer – kulturen vill hänga med

Kerstin Sivebrand och Kristina Johansson hälsar alla välkomna till Mantorps bibliotek och de uppskattade aktiviteterna där. Eller så kommer man och tar del av all konst som ställs ut.

MANTORP (LT)

Mantorp växer och invånarantalet ökar. Då är det viktigt att kulturen hänger med och det har biblioteket tagit fasta på. Just nu pågår en utställning, ”Speglingar”, med Anna-Maria… Folkesons naturnära konst. Dessutom pågår aktiviteter som lockar invånarna.

– Invånarna i Mantorp är flitiga bokläsare och till våra evenemang kommer alltid många. Vi kan bli upp till 90 personer, men nu har covid bromsat. Något som är uppskattat är dagbion på onsdagarna, kvällsbioklubben och minibio för barnen, betonar Kristina Johansson, biblioteksassistent.

Kristina älskar sitt arbete, att jobba på biblioteket i Mantorp är enligt henne det bästa jobbet som finns. Särskilt lyfter hon upp sina fantastiska arbetskamrater med Emilia Sundblad som är filialansvarig och bibliotekarie.
– Vi nappar på idéer. Vi har många författarbesök och föreläsningar om aktuella ämnen, betonar Kristina.

Kerstin Sivebrand, som även hon älskar sitt jobb, kommer och ber oss lyfta fram ”Boken kommer till dig”. Telefonnummer dit är 010-234 51 00 till personal som slussar dig vidare.
– Det är en tjänst som vänder sig till dem som inte kan ta sig till biblioteket. En gång i månaden kommer vi hem till de som kontaktar oss. Vi har med ljudböcker, tidningar och filmer. Så ring till oss så servar vi er, säger Kerstin uppmuntrande.

Anna-Maria Folkeson målar i olja och akryl och samtliga av de utställda tavlorna har motiv från naturen. Hon speglar årstidsväxlingar i Höst 1 och Höst 2. Även i Svan 1, Svan 2 samt i Sjön och Näckrosor är naturen närvarande.

Motiven speglar att Anna- Maria bor på Östgötaslätten nära Hogstad och att hon där har hämtat mycket av sin inspiration. Hon har gått på konstfack samt arbetat som bildlärare. Numera utvecklar hon sin konst hemma på gården. Hennes senaste intresse är att arbeta med lera och hon har byggt en egen ateljé.
– Att arbeta här i ateljén är toppen och det är mitt paradis. Det har varit en dröm att få arbeta i lera och det är både rogivande och meditativt. Jag tycker om att ha kurser och till våren börjar en ny kurs. Många är intresserade och det är verkligen jättekul, berättar Anna-Maria.

Besöket avslutades med en pratstund. Dagbioklubben har just sett färdigt filmen om Harvey Milk som var den första öppet homosexuell politikern i San Francisco. Han mördades på grund av sin läggning 1978 i San Francisco och har blivit kallad ”En martyr för de homosexuellas intressen”. Diskussionen rörde sig om att homosexualitet i dag är helt accepterat av samhället då det gäller lagar och rättigheter.

Alla var eniga om att Dagbioklubben fyller en trivsam funktion och betonade att det är intressant att träffas för att se film tillsammans.

Liv och rörelse kännetecknar biblioteket i Mantorp för där finns mycket att uppleva.

Text: INGA BIRGITTA WIDÉN Bild: HANS BLOMBERG

Share