Blomqvist återger det lokala

Uppskattat att åter kunna genomföra Konstens vecka

Ewa och Jerker Gustafsson hade åkt från Mjölby för att delta i vernissagen. Konstnären till vänster.

BOXHOLM (LT)

Äntligen kunde Boxholms konstförening hålla sin traditionsenliga utställning på biblioteket under Konstens vecka efter en tids uppehåll. Den här gången visades verk av Michael… Blomqvist, en mångsidig och skicklig konstnär, hemmahörande i Boxholm.

Michael Blomqvist är en uppskattad konstnär och sedan många år en populär kursledare i konstgruppen Bild & Form. Michael berättar att han alltid har tyckt om att teckna och måla. Under många år har han studerat teckning och målning vid sidan om sitt arbete som elektriker hos Ovako. Det var meningen att han skulle gå i pension den här sommaren men blev övertalad av sin arbetsgivare att fortsätta att arbeta ett tag till.

– Det var ju kul att de ville ha mig kvar, säger Michael och skrattar, men det var på villkoret att jag fick gå ner i tid och enbart arbeta dagtid. Och det gick bra. Det känns bra för mig att trappa ner, för att sluta tvärt efter ett långt arbetsliv hade nog känts konstigt. Nu får jag ändå tid över för min hobby och det gillar jag. Jag har haft gott om tid att måla under pandemin, därför passade det mig fint att ha en utställning nu eftersom jag har en hel del nytt att visa. Den senaste tiden har jag experimenterat mycket med ljus och skugga vilket fascinerar mig.

I utställningen på biblioteket är det framförallt målningar i akryl och akvarell som visas. Men också de populära spikgubbarna som Michael är känd för. Bland modellerna finns både klättrare, golfspelare, insekter, djur och en hel del annat.
– De här figurerna är tillverkade av de sista spikarna från gamla spikfabriken i Boxholm, så man kan säga att de är unika. Jag kommer eventuellt att göra fler spikgubbar framöver men då blir det av spik från andra håll, berättar Michael.

Redan första dagen av utställningen, som var en måndag, såldes många av Michaels tavlor och spikgubbar. Vernissagen hölls på torsdagen samma vecka i samband med Konstföreningens styrelsemöte.
– Jag blev väldigt överraskad över att så mycket är sålt, säger Michael under vernissagen. Men det är förstås jättekul.

En hel del besökare strömmade till under vernissagen och fler verk blev rödmarkerade.
– Det är jätteroligt att äntligen kunna fira Konstens vecka igen, säger Eddie Rosenlöf, ordförande i Boxholms konstförening. Speciellt roligt är det att få visa verk av Michael som är så skicklig, mångsidig och uppskattad.

Som ofta i Michaels konstverk finns det en hel del lokala motiv och det tilltalar många. Men även de trolska skogsmotiven fascinerar. Inte minst för att man kan hitta små finurliga detaljer i konstverken när man tittar noga.
– Så skickligt att få fram djupet i tavlorna, det känns som om man går in i skogen, är en av många kommentarer från besökarna.

Michael har haft flera utställningar tidigare och han har också större målningar på offentliga platser som han har gjort tillsammans med andra konstnärer eller på egen hand.
– Just nu är jag fascinerad av akvarellmåleri, vilket jag tycker är den svåraste konstformen när det gäller måleri. Det kräver mycket studerande och testande för att få till rätt teknik, konstaterar Michael.

Vi kommer säkert att få njuta av Michaels konstverk även efter att den här utställningen är slut. I december kommer konstgruppen Bild & Form att ha sin traditionsenliga utställning på biblioteket och då brukar även gruppens ledare ha något eller några verk att visa upp.
– Om det finns plats för mig förstås, säger Michael och skrattar. Vi har många duktiga konstnärer i gruppen.

Michael har under åren utforskat allt från teckning till tekniker som akvarell, akryl, oljemålning och airbruschteknik. Den som är intresserad kan se mer av Michaels intressen på hans hemsida www.mb-art.se

Text och bild: GEN LARSSON

Share