Blött sommarmöte i Godegård

Godegårds festplats fylldes med bilar och maskiner

Connie’s från Vadstena visade hur linedance går till. Snart tvåårige Love ville också prova på.

GODEGÅRD (LT)

Nej, vädergudarna var inte med i Godegård när DGIF anordnade ett möte för en massa fordon för en tid sedan. Dagen innan hade solen lyst från en klarblå himmel, med sköna sommartemperaturer. Den regngrå himmel som man vaknade till på lördagsmorgonen bådade inte gott.

Många hade gjort klart sina fina veteranbilar på fredagen och räknade med att köra till Godegårds festplats, men det regn som kom, gjorde att många besökare drog sig för att komma. Nu blev det inte många millimetrar, men tillräckligt för att blöta ner allt.

Dessa ”amerikanare” vårdas ömt och många har lagt ner massor med timmar för att få dem fina. Därför körs de oftast bara när det är sommar och sol. Det får man förstå.

Nu kom det väldigt intressanta bilar ändå att titta på. Vid en plats fanns Austin mini- bilar eller ”hundkojor” som en del vanvördigt kallar dem. En stor kontrast till de jänkare som parkerat inne vid själva festplatsen bland träden. Hur parkerar man dessa stora kromglänsande bilar i svenska parkeringsrutor?

Veterantraktorer kom från både när och fjärran. De kom åkande från Tjällmo, Rönneshytta, Grytgöl, Medevi för att nämna några orter. De bildade senare en kortege som gick genom området ledda av Stig-Arne Johansson.

Tyvärr verkade det ha kommit vatten eller något annat fel i högtalaranläggningen, för han kunde inte berätta om de fordon som passerade. Med bland alla jordbruks – traktorer fanns även en skogsmaskin, en BM Volvo Timmer- Kalle, helrenoverad av Henrik Carlsson, Nykyrka.

Göran Kindervall från Godegård hade med sig en Bolinders tändkulemotor från 1947 på släp efter sin traktor. Tändkulan var på tre liter och gav tio hästkrafter och 850 varv/min.

Andra intressanta fordon var de två stora bärgningsbilar som ställts upp. Det lyste och blixtrade av varningsljus på dem och det kan nog behövas när det ska bärgas ibland.

Bredvid fanns en 23 meter hög lift från TBM det vill säga Tornby Bygg och Maskiner. Det är en lift man kan hyra vid arbeten högt upp, där det kan vara svårt att nå med enbart stege. Liften kan böjas nio meter i sidled också, så man kan nå över ett tak till exempel.

Ponsse hade med sig en visningsmaskin, en Ponsse Buffalo aktive frame, som personer med lite erfarenhet kunde få provköra. Här kunde man prova på att stapla kubbar på varandra med kranen och då fodras en viss kunskap. Eller lasta och lossa stockar på och av maskinen. Mycket roligt att titta på för både barn och vuxna.

En viss erfarenhet behövdes nog också vid det stället, där man kunde få prova på yxkastning. Många åskådare lockades också till träskulptör Stefan Karlsson när han drog igång sina sågar och modellerade fram fantastiska djur ur vanliga stubbar.

På den klassiska dansrotundan dansade Connie’s från Vadstena linedance. De berättade att de hållit på i många år och tränar cirka en till två gånger i veckan. Någon som ville prova på var Love, snart två år. Farfar Kai Sjögren berättade att han älskar att dansa till musik, vilket syntes då Love vickade på kroppen i takt.

Mera musik stod Richard Swanström för i cafeterian. Där svängde det ordentligt när han spelade och sjöng rock’n’roll till sitt piano. Vilken fart han har på sina fingrar när han spelar. Självaste Jerry Lee Lewis har fått en konkurrent.

Tyvärr förstörde regnet också de barnattraktioner som fanns till buds. Inte lätt och ganska halt att hoppa i hoppborg, när vattnet skvätter om fötterna.

Det var tråkigt att det blev regnigt denna första gång man hade Godegård Summer Meet, men man kan hoppas på att arrangörerna inte ger upp, utan återkommer nästa år igen. Redan lördagen den 29 juni kommer nästa arrangemang. Då kommer det populära dansbandet Larz Kristerz till Godegårds festplats. Räkna med att det blir en helkväll!

Text och bild: EVA CARLSSON

Share