Bo som i Bodag redan i maj

Kommunen berättar om det mesta

Annicki Oscarsson, Josephine Tranheden, Erik Blomdahl och Rebecka Bäck vid kommunens bord.

ÖDESHÖG (LT)

Ödeshög är tidigt ute och firar Bo redan i början av maj trots att namnet enligt almanackan ska firas den 5 juni. Kommunen ordnar en Bodag. Det är Rebeckas idé säger kommunfolk, en gemensam idé som har växt fram, säger samhällsbyggnadschef Rebecka Bäck själv. Hur som helst en trevlig dag med många möjligheter att få veta saker.

En dag som denna ser man verkligen fördelarna med en liten kommun. Man samlar brandbilar, miljöfolk, samhällsplanering med översiktsplan, fastighetsbyrån, banken, Ödeshögsbostäder (ÖBO), två husbyggare och representanter från majoritetens tre politiska partier, Anders Karlsson (S) med flera aktiva i ett socialdemokratiskt stånd, Karl-Gustav Johansson (C) hos ÖBO och Annicki Oscarsson (KD) hos kommunen.

Trots att vi är inne i maj och vinterdäckens tid är förbi berättar Josephine Tranheden att hennes väg hit från Tranås delvis går genom ett snötäckt landskap och Peter Kenell, som kommer från andra hållet, har upplevt detsamma.

På torget i Ödeshög finns ingen snö. Här är mycket sol även om det någon gång blåser till så att informationsbladen sprids. Publiken är en trevlig blandning av Ödeshögsbor och utsocknes. Ett par kommer ända från Timrå för att titta på tomt i Trehörna men många är från grannkommunerna.

Flera passar på att fråga om aktuella problem i deras vardag. Ett nyinflyttat par har fel värme i huset och får tips på rörmokare. Ett annat undrar om sitt avlopp. Att banken är på plats tycker många är bra, det är inte alla dagar i vanliga fall och definitivt inte på en lördag.

Att ta hit en hoppborg kan kännas som lyx men den är en utmärkt sysselsättning för barnen så att föräldrar i lugn och ro kan prata med aktuell personal eller politiker.

Peter Kenell berättar att ÖBO strax ska upphandla ombyggnation i centrumhuset. Det ska bli sju lägenheter, troligen en trea och sex tvåor, och inflyttning om cirka ett år. Dessutom ska Riddarsalen fräschas upp och sammanträdesrummen i källaren göras iordning. Så även Karlssons, som antagligen ska bli servicekontor.

I Hästholmens hamn rivs silon och där blir det omkring 15 hyreslägenheter. Färdiga om cirka två år. Marken utanför hör inte till huset och det ska inte vara några lägenheter i bottenvåningen. En tanke är boende där för turister i stället för i de stugor som finns i dag.

Sista tomten i Hästholmen är såld och kommunen planerar för nya i det gamla stationsområdet. I veckan har det varit informationsmöte i Hästholmens bygdegård med ett 20-tal intresserade. Byalaget ska nu yttra sig om planerna.

Hans Nyberg på Ödeshögs fastighetsbyrå har åtta hus och två tomter till salu som han visar på en tavla. Endast ett av husen finns i tätorten berättar han. Hus säljs snabbare i dag än förr, utbudet är mindre. Många fritidsboende blir permanentboende på sikt.

Pierre Norrby på Swedbank får en fråga hur mycket man får låna när man bygger hus. Svaret är 85 procent av värdet. Det betyder i regel köpesumman när man köper ett gammalt hus. Vid nybygge kan det bli av det värde en mäklare bedömer att fastigheten har. Vilket kan vara ett annat än själva kostnaden.

Rebecka Bäck är mycket nöjd med dagen. Det kommer fler än förväntat så kommunpersonal får gå och handla mer kaffebröd.

Flera fritidsboende är intresserade av byggplaner och kommunchefen Ingmar Unoson berättar att i Sväm har många Huskvarnabor varit. En lyckad dag som kan upprepas.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share