Borensbergsföretag 50-årsjubilerar

Stora investering ger ytterligare arbetstillfällen

Kenneths barnbarn Samantha och Maxine på familjedagen. Bild: PRIVAT

BORENSBERG (LT)

50-årsjubilerande Arla plast har firat födelsedagen i dagarna två, med kunder och med en fest för personalen och deras familjer. Inför framtiden satsas 50 miljoner kronor på en produktionslinje och Motala kommuns största industriföretag växer och nyanställer.

Ni har sett de färdiga produkterna som formas av plastskivorna som framställs på Arla plast; det handlar bland annat om de genomskinliga bullerskydden som löper invid Motalabron. Även hockeyrinkar som tål hårda skott görs av Borensbergsplasten liksom resväskor, skyltar, väggar till busskurer, polissköldar och en massa annat.

– Vi tillhandahåller otroligt stark plast som kunderna formar sina egna produkter av, förklarar Kenneth Synnersten som äger Arla plast tillsammans med sin familj.

Kenneth Synnersten var vd åren 1993-2004 och är numera ordförande i bolaget. Vd är Henrik Håkansson.

Det var Kenneths far och farbror som startade företaget 1969.
– Vi har aldrig haft ett förlustår, det är jag stolt över. I början handlade det inte om några stora vinster, men ändå.
Omsättningen hamnade på fantastiska 800 miljoner kronor år 2018.
– Det går bra, konstaterar Kenneth Synnersten.

Företaget har vuxit kvadratmetermässigt och till att idag sysselsätta 300 personer i Borensberg och Tjeckien, ungefär lika många på varje plats.
– Vi exporterar nära 90 procent till länder i Europa och så långt bort som Brasilien.
Arla plast är Motala kommuns största industriföretag.

Hur kommer det sig att ni lyckats så bra?
– Det är svårt att svara enkelt på den frågan… Man kan säga att det är en kombination av en bra affärsidé, kompetent ledning och otroligt bra personal. Vi har en väldigt liten personalomsättning, svarar Kenneth Synnersten och berättar vidare:

– Olle Syrén var den förste personen som pappa anställde. Kort därefter fick hans grabbar Peter och Lasse anställning. Peter jobbar kvar än! Det säger väl en del.
När Kenneth visar runt i maskinhallarna träffar vi på Peter Syrén som varit företaget trogen i närmare 43 år (!).
– Jag har jobbat med lite av varje och jobbat olika skift och trivs bra med jobbet. Jag började 1973 och var bara ifrån de två åren då jag gjorde lumpen.
Hans kollega Peter Sköld ståtar med 39 år på Arla plast.
– Jobbet är fritt, säger han innan han fortsätter att emballera plastskivor som ska vidare till beställaren.

Under fredagen var 200 kunder från när och fjärran inbjudna till mingel, buffé och rundvandring. Östergötlands landshövding Carl Fredrik Graf och Kenneth Synnersten hälsade välkommen och höll tal.

En stråkkvartett (där bygdens dotter cellisten Lena född Larsson, dotter till Göran Larsson ingår, spelade).

På kvällen avåts middag ombord på Wasa Lejon. Under söndagen var personalen med familjer inbjudna till baluns.

Hur känns det att fira 50- årsjubileum?
– Det känns både högtidligt och lite vemodigt. Mina föräldrar gick bort för fyra år sedan och jag vet att de hade glatt sig så åt att få vara med på jubileet. Företaget var pappas ögonsten. Det är roligt att hans bror Göran är med och firar.

Framtiden för företaget?
– Vi fortsätter att investera här i Borensberg. Vi ska bygga en ny line som vi ska lägga beställning på snarast.
Investeringen och nybyggnation beräknas kosta uppemot 50 miljoner kronor och bygget kommer att pågå i två år med nyanställningar till följd.

– Vi ökar successivt, säger Synnersten som för dagen inte kan svara närmare på hur många arbetstillfällen det handlar om.
Lagom till jubileumsfestligheterna har Arla plast givit ut en bok som handlar om företagets första 50, framgångsrika år.

Text och bild: MARIA LIDBERG

Share