Bristen på råvaror gör att den svenska livsmedelsindustrin får allt svårare att möta konsumenternas ökade sug efter ekologiska livsmedel.
– Alltfler företag inom den svenska livsmedelsindustrin strävar efter att bredda sitt sortiment av ekologiska livsmedel, men utvecklingen hotas av en ökande brist på råvaror, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen. Ekologiskt har blivit ett allt viktigare nischsegment för den svenska livsmedelsindustrin. Åtta av tio företag arbetar nu med att försöka bredda sitt ekologiska sortiment, enligt en enkät som Livsmedelsföretagen gjort bland medlemsföretagen Vart tionde företag som i dag har ekologiska livsmedel i sitt sortiment siktar på att gå helt över till eko. Men dessa ambitioner blir allt svårare. Hela 75 procent av företagen med produktion av ekologiska livsmedel pekar i enkäten på att det råder säsongsvis eller permanent brist på ekologisk råvara. Det är betydligt fler än för ett år sedan. – Det kan bli allt svårare att mätta konsumenternas ekosug, säger Carl Eckerdal i ett pressmeddelande.Vill du läsa mer? Bli prenumerant.