Bygdens jul i frostig advent

Femtonde upplagan lockade många efter uppehållet

Kjell Axelsson från Rimforsa sålde trähantverk av olika slag på Bröth Uppgården och kunde konstatera att besökarna varit många under helgen.

KINDA (LT)

Det var adventsstämning med ett tunt snötäcke på marken och någon minusgrad i luften när Kättilstad- Hägerstad bygderåd bjöd in till Bygdens jul den 27-28 november. Det var… femtonde gången i ordningen som man kunde göra en rundtur och handla hantverk, hembakat och mycket annat.

För att kunna tillgodogöra sig Bygdens ljus krävs det man har bil för att besöka de sju platser som i år deltog i evenemanget – Fresons i Valla, Textilverket och Villa Saligheten i Kättilstad, Mitas presentbod i Hägerstad, Övra Drättinge gård och Bröth Uppgården.

Kanske finns det ett uppdämt behov på grund av alla inställda marknader förra året, för det var en strid ström av besökare – framför allt under lördagen.

Hos Fresons var gårdsbutiken öppen och i växthuset kunde man köpa hembakat saffransbröd och kalvdans, kransar med mera och Henna Hulthén från fårgården i Hovstad sålde fårfällar och hantverk av ull.
–Det är första gången jag är ute och säljer mitt hantverk, så det är kul. De hemliga julklapparna har varit populära, så jag står här och slår in nya.

Hos Textilverket vid Kättilstad kyrka hittade man textiler av olika slag, väskor, vantar, mössor, barnplagg och finurliga ting.

Även i Villa Saligheten, det gamla missionshuset i Kättilstad, kunde man köpa textiler, ateljésydda kuddar med mera. Hos Mita Forsman i Hägerstalund kunde man botanisera bland mängder av dekormålad keramik, hantverk, ljud, stickat, tomtar och betongfigurer.

Hos Sjöswärds i Övra Drättinge fanns marmelader, bröd och böcker och som vanligt en aktuell utställning – i år handlade den om granbarkborren. På plats fanns också Janek Hasselblad med trä- och smideshantverk samt björk- och lönnsirap.

Längst bort i raden av besöksmål, i alla fall om man kom ifrån Rimforsahållet, låg Bröth Uppgården där familjen Ganbrant sålde fårskinn och andra produkter från gården och en nöjd Kjell Axelsson sålde trähantverk av mångahanda slag.
– Det har varit mycket besökare, helt lysande. Jag har sålt massor, konstaterade han.

Och på många av dessa platser kunde man få lite välbehövlig värme inombords i form av kaffe eller buljong.

Text och bild: JAN HULTMAN

Share