Det växer så det knakar i Grytgöl

Familjens självhushåll har blivit 50 gröna leveranser i veckan

Mikael Book och Isabelle Nilsson hittade efter en del letande sin gård i Grytgöl. Efter bara tre säsonger levererar de nu grönsaker till kunder.

GRYTGÖL (LT)

När Mikael Book och Isabelle Nilsson flyttade till sitt hus i Grytgöl var deras syfte att odla grönsaker på liten yta för självhushållning. Resultatet blev över förväntan, och det… överskott som de fick såldes på marknader och till prenumeranter. Efter tre säsonger levererar nu Mikael till femtio prenumeranter i veckan.

Det var för sex år sedan som paret flyttade hit. De letade länge i hela Östergötland efter en gård som skulle ha tillräckligt med mark för självhushållning. När de till slut fann huset i Grytgöl hade det stått tomt sedan 1986, men under alla år hade ägaren underhållit huset med värme, vilket paret idag är tacksamma för, annars hade det varit betydligt mer jobb med fastigheten, berättar de.

Runt det faluröda huset med den inglasade verandan, där löken ligger på tork, går hönsen fritt omkring och lite längre bort, över en av odlingarna, skymtar den närliggande hagen där fåren betar. Närmast huset ligger en av de två grönsaksodlingarna.
– Jag odlar i så här breda bäddar och jag går aldrig där jag odlar, utan i gångarna. Jag odlar ungefär 50 olika grönsaker. Alla enligt ett system. För tre veckor sedan satte vi vitlök här, och igår sådde vi spenat och vintersallad. Det blir kanske att jag odlar två, eller tre olika kulturer på samma plats, och det gör att jag kan få ut det dubbla på samma yta. Och vi odlar mycket tätare än i vanliga fall. Här är det fyra rader morötter, visar Mikael, där han står mitt i odlingen.

Isabelle inflikar med att berätta att de kör inte ned, eller packar jorden med traktor, utan harvar, luftar och luckrar jorden, vilket är anledningen till att mikroorganismer och maskar trivs, och att det växer så bra.
– Det blir stor åverkan när man kör med en traktor, samtidigt som vi inte har plats för en sådan här, menar Isabelle, eftersom tomten är så pass liten för odlingen.

När grönsaksodlingen gav mer än vad de själva behövde, ungefär hundra kilo för mycket av morötter, så satte Mikael igång med att sälja överskottet på marknader.

Både Mikael och Isabelle gick en kurs på Länsstyrelsen angående odling av grönsaker på liten yta, och efter den kursen deltog Mikael i ytterligare en utbildning under en vinter, om att odla småskaligt till försäljning.
– På 2 000 kvadratmeter grönsaksodling kommer jag att få in så mycket som jag behöver på ett år. Jag får inga bidrag alls, vare sig från EU eller annan. Jag räknas inte, eftersom det är för litet.

Mikael har byggt upp företaget med prenumeranter. Kunderna får sina grönsaker av honom en gång i veckan. Om kunderna bor i Grytgöl, inom en viss radie, åker han och levererar, annars finns han på en plats i Finspång, dit kunderna kommer och hämtar. Han har även sålt till restauranger och en större matkedja. Han tycker det är bäst att sälja direkt till kund eftersom han träffar dem personligen och vill sälja så nära han kan – om möjligt.
– Det är nu tredje säsongen jag odlar. Första året hade jag tio prenumeranter och sålde på några marknader. Andra året hade jag 20, sen kom coronan och då sålde jag till alla möjliga REKO-ringar, samt i Finspång. I år har jag 50 prenumeranter i veckan och just idag har jag trettio som ska ha en kasse grönsaker. Och tjugo imorgon, påpekar Mikael.

Mikaels arbetsdagar under skördetid är hektiska och börjar tidiga morgnar och kan avslutas tolv timmar senare. Isabelle är bildkonstnär och är van att arbeta med deadlines inför olika projekt och utställningar, och som företagare vet de att det kan vara väldigt intensivt i vissa perioder och vara lite lugnare i andra. Livspusslet med familjen brukar gå bra att lösa ändå, med lite planering och flexibilitet.

– Om folk är villiga att köpa grönsaker på det här sättet så finns det hur mycket jobb som helst, om man har kunskap och vilja. Man skulle kunna säga att det är som ett experiment också. För framtiden. Hur kan vi odla på ett hållbart sätt, så att man kan fortsätta att odla på samma vis långt fram i tiden? Vi vill att jorden ska vara bättre än när vi kom hit. Att vi inte lämnar en sämre jord – eller åtminstone en lika bra, säger paret Mikael Book och Isabelle Nilsson.

Text och bild: AGNETA ÖSTLUND

Share