Efterlängtad matbutik i Skänninge

Butikschefen Mirelle Hanna vill gynna lokala producenter

Mirelle Hanna fyller på med knäckebröd från Bakverkstaden i Skeppsås.

SKÄNNINGE (LT)

”Äntligen något positivt för Skänninge” tycker ett flertal boende när Matöppet slog upp sina portar. Nu är det liv och rörelse i hörnet av Vadstenagatan och Östra Kyrkogatan. Framtiden… har ljusnat för de som bor i centrum. Mirelle Hanna är butikschef och hennes bror Herach är ägare. Båda kommer från en familj som har serviceyrket i blodet.

– Min bror tyckte det var så trist att se den stängda butiken och så började vi planera. Jag tycker det är jätteroligt att få vara med och öppna en butik här. Vi har tänkt på att ha stora ytor (650 kvadratmeter) och göra det luftigt för kunderna. Det är så bra nu i dessa coronatider, men även praktiskt eftersom många behöver ha sin rullator med i butiken, säger Mirelle.

En dam kommer med knäckebröd och skorpor från Alnäs bageri i Skeppsås. Produkterna därifrån har sålt bra och nu behövdes påfyllning. Mirelle berättar att de satsar på lokala varor, bland annat potatis, och hon visar även på hyllan där fina champinjoner från Normlösa tagit plats.
– Det finns verkligen många lokala producenter här omkring, och vi har frihet att själva avgöra vilka varor vi vill ha, poängterar hon.

Matöppet ingår i Bergendahlskoncernen dit även City Gross hör och bassortimentet kommer därifrån. Affären har allt som en fullutrustad butik ska ha och lokalerna har rymd och anpassning därefter. Matöppet är med i Fria Handlare och får styra sitt sortiment själva.
– Därför har vi större frihet och kan ta initiativ när det gäller det lokala närodlade. Vi kan även hitta klipp med bra priser och kan då ta chansen. Det är roligt att få köpa in utan att vara styrd och kunna beställa det vi tror på, betonar Mirelle.

Friheten har emellertid även ett pris och som Fria Handlare får de ta riskerna själva.

Mirelle är glad över att de fått en säker kundkrets och varje dag får hon höra att Matöppet är det bästa som hänt i Skänninge på länge. Omkring 400-450 kunder om dagen besöker butiken vilket visar att det fanns ett uppdämt behov.
– En del kunder börjar vi känna igen och det är så roligt att hälsa på varandra och kunna växla några ord. Vi lyssnar även på om de har några speciella önskemål, framhåller Mirelle.

Som sagt har Mirelle lång erfarenhet av serviceyrken. Hennes föräldrar har haft flera restauranger och alla fem syskon har fått lära sig från grunden. Hon har jobbat på sina föräldrars restauranger men även varit på andra. I många år arbetade hon på Munken och Klosterhotellet i Vadstena.

Matöppet är deras första butikssatsning inom dagligvaruhandeln. Framtidstro och optimism finns och de planerar för e-handel i framtiden. Coronan ger begränsningar vilket är tråkigt och Mirelle är ledsen att Skänninge marken är inställd för andra året. Något hon gläder sig åt är dock att bibliotek och turistbyrå ska flytta in till torget.
– Det ger liv till det vackra torget och Skänninge centrum – och där är vi glada över att få vara med och hjälpa till, betonar hon och hälsar alla välkommen till den nya butiken mitt i Skänninge.

Text och bild: INGA BIRGITTA WIDÉN, HANS BLOMBERG

Share