En helg fylld med musik

Det blev ingen traditionsenlig marknad i Hällestad i augusti i år heller, men väl musik på flera orter i församlingen.

FINSPÅNG (LT)

Även i år satte pandemin käppar i hjulet. Det blev ingen marknad i Hällestad andra lördagen i augusti. En tradition som hör till marknadsdagen är att det bjuds på orgelkonsert i den… vackra kyrkan på eftermiddagen. Den traditionen kunde i alla fall fullföljas.

I år var det domkyrkoorganist Marie-Louise Beckman som gästade kyrkan. Hon har en kyrkomusikerexamen samt körpedagogisk examen och arbetar idag som organist Linköpings domkyrka där hon också leder Domkyrkokören och Domkyrkans kammarkör.

Hon har också, bland annat tillsammans med sin syster, givit ut flera böcker med gudstjänstmusik Hon bjöd på ett program med namnet Toccator, tango & fanfarer. Fanfare in g ger en pampig inledning, komponerad av en kvinnlig amerikansk 1800-talstonsättare, Emma Louise Ashford.

Några moderna toccator är bland andra Toccatina för flöjt. Även tango kan spelas på orgel nämligen Tango över psalm 303 (Det finns en väg) av tonsättaren och kyrkomusikern Fredrik Sixten. Lefébure- Welys härliga Sortie fanfare måste vara med och som avslutning Bachs mäktiga Toccata och fuga i d-moll som visar orgelns hela register. En högtidsstund!

På lördagskvällen kunde man bege sig till Sankta Maria kyrka och Musik vid helgsmål där kantor Kristine Svensson knåpat ihop ett musikquiz med frågor om allt möjligt med utgångspunkt i vår svenska visskatt med musikaliska illustrationer med sång, pianospel och orgel av Kristine samt flöjt av Birgitta Yrjas. Det var allt från Bellmans Fredmans epistlar via t ex Birger Sjöberg, Evert Taube, Mats Paulsson till Ulf Lundell. Trevligt och lite lagom klurigt. Prästen Ingrid Elerud höll en kort andakt.

En högklassig konsert kombinerad med andakt bjöds på söndagskvällen i Regna kyrka. Paret Carl Pontén och Edith Barlow stod för musiken. Paret har sin bas i Brevens bruk och hela världen som arbetsplats. Carl är konsertpianist och ackompanjatör och Edith, som är bördig från Australien, är operasångerska och har studerat i London. Carl har studerat musik i Italien.

En gång behövde Edith en ackompanjatör och någon föreslog Carl och på den vägen är det. Programmet denna afton upptogs till stor del av svensk musik ur vår klassiska sångskatt med ett drag av längtan och vemod.

Konserten inleddes med den kända Längtan heter min arvedel med text av Erik Axel Karlfeldt och musik av Wilhelm Peterson Berger. Till en ros med text av Johan Ludvig Runeberg och musik av Tor Aulin följde. Mera Peterson Berger i Titania, som är en dikt av Gustaf Fröding, som beskriver älvornas drottning och När jag för mig själv i skogen går.

Wilhelm Stenhammar representerades av den kända Flickan knyter i Johanninatten och i ett instrumentalt stycke Fantasi i h-moll.

Ingrid Elerud höll en andakt med en fin betraktelse över söndagens tema Tro och liv och två psalmer sjöngs Över berg och dal och den vackra kvällspsalmen Den dag du gav oss, Gud, är gången till orgelackompanjemang av kantor Kristine Svensson.

Så blev det lite amerikanskt då Edith Barlow sjöng två sånger av Stephen Sondheim. Ett pianostycke av Debussy La soire dans Grenade visade Carl Ponténs förmåga att i tonerna frambringa känslofyllda bilder.

Ett extranummer bjöds också som fick avsluta en helg fylld av musik i några av kyrkorna i Finspångs vidsträckta församling.

Text: MARGARETA BAGGMAN Bild: GÖSTA JOHANSSON

Share