Inarbetad ridlägergård

Mangårdsbyggnad om 197 kvadratmeter och nio rum. Mångårig ridlägerverksamhet har bedrivits här. Stall, logement, ridbanor finns. Totalt 38 stallplatser. Välkommen till Gunnorp Mellangård 1 som är veckans Gård till salu.

Mellan Vikingstad och Nykil finns ett varierat jordbrukslandskap där man finner många välskötta gårdar, byar, skog och öppen kulturmark. För den med intresse för historia finns fornlämningar och andra kulturminnen, däribland miljön vid Rakereds kvarn.

Veckans gård, Gunnorp Mellangård, är belägen några kilometer söder om Vikingstad längs väg 632 till Nykil. Man når Universitetsområdet, Mjärdevi, Ryd med flera områden av Linköping inom cirka en mils avstånd. Väg 23/34 finns på samma avstånd och E4 nås enkelt.

I synnerhet inom ridkretsar är den här gården välkänd. Under många år har det bedrivits ridläger och kurser här. Hästverksamheten har av naturliga skäl präglat gårdens karaktär. Ridbanor, flera stall, beteshagar samt två logementsbyggnader och en tillbyggd matsal på mangårdsbyggnaden är exempel på detta.

Boendet, både logement och mangårdsbyggnad, är samlat för sig och ekonomibyggnaderna och ridbanorna för sig, även om gårdsbilden som sådan utgör en sammanhållen enhet. Det ger ett trevligt intryck som även känns praktiskt för verksamheten.

Mangårdsbyggnaden från 1920 är i ett och ett halvt plan med källare. Huset har en traditionell lantlig stil med entré genom veranda med balkong ovanpå. Det flankeras av en förrådsflygel med två garage samt en gästlägenhet.

Bostaden värms med vattenburen värme, jordvärme, samt direktel i tillbyggnaden med matsalen. Fiber finns indraget. Boarean uppgår till 197 kvadratmeter. Den fördelas på nio rum och kök.

På entréplanet finner man vardagsrummet och salongen som förbinds genom att valv. Våningen inrymmer även köket, matsalen och naturligtvis den tillbyggda matsalen som har en egen ingång. Toaletter, dusch, en generös hall med mera finns också.

En trappa upp möts man av ännu en rymlig hall. Från den finns utgång till balkongen. Här på övre plan finns även fyra sovrum varav det ena kan fungera som arbetsrum eller kontor. Ett toalett- och duschrum från 2016 med kakel och klinker finns också.

För hästverksamheten finns en större och en mindre ridbana samt sex inhägnade beteshagar. Totalt finns 38 stallplatser på gården. Den nyaste stallbyggnaden, från 2006, inrymmer 15 boxar och har en yta om 300 kvadratmeter. I den finns även sadelkammare och personalrum med pentry. I den äldre ladugården inryms sju boxar och åtta spiltor och sadelkammare. Byggnaden har även körbana, höskulle, gödselplatta samt ett vidbyggt traktorgarage, en mindre maskinhall. Sedan finns också det Lilla stallet med två stora och sex små boxar. Här finns dessutom magasin och förrådsutrymmen.

Gunnorp Mellangård må vara en utpräglad hästgård med gott väl inarbetat rykte men det går förstås att göra annat här om köparen så skulle önska. Något med häst är kanske ändå som det första man tänker på när man ser gården. Det är en trevlig och bra belägen gård som väntar på rätt köpare.

Text: BO BÄCKMAN

Share