Entusiaster hyr Kisa Wärdshus

Landets Goda kommer att finnas både i Dalkulla och i värdshuset

Charlotte Rydström, vd för Landets Goda som nu flyttar till Kisa Wärdshus.

KISA (LT)

Två år efter att Landets Goda öppnade sin specerihandel i Kisa tar företaget nu nästa steg när man hyr Kisa Wärdshus med tillhörande hotell. – Vi har hela tiden också velat bli producenter, så när vi blev uppsagda från våra nuvarande lokaler slog vi till på Wärdshuset där vi redan hyr köket.

Det säger Charlotte Rydström, vd för Landets Goda – företaget som satsar på lokal och småskaligt producerad mat. Och kunderna har hittat till butiken i Dalkulla vid Storgatan i Kisa, verksamheten har gått mycket bra.
– Vi har vuxit snabbt under de två år vi funnits och det knakar i det här huset. Vi älskar den här lokalen, så det har varit en känslomässig bearbetning, men vi behöver mer utrymme. Vi saknar lagerutrymmen, konstaterar Charlotte Rydström.

– När vi blev uppsagda, därför att kommunen ville sälja fastigheten Dalkulla, uppstod en osäkerhet för vår del och blev vi tvungna att se oss omkring efter andra lokaler. Då blev Kisa Wärdshus ett naturligt val eftersom vi hyr köket där sedan i våras.
– Det är helt i linje med det vi tänkt från början. Vi har alltid varit utvecklingsorienterade och velat hitta nya vägar och också bli matproducenter. Vi brinner för detta och vi vill ta till oss fler människor som också gör det.

Att kommunen senare ändrade sig och beslutade att inte sälja Dalkulla ändrade inte Landets Godas beslut.
– Nej, det kom så plötsligt och vi hade redan gått vidare. Men vi kommer att ha kvar den här lokalen vid Storgatan för att se om vi kan fortsätta att bedriva verksamhet här också, säger Charlotte som berättar att man redan tidigare hade pratat med Wärdshusets ägare Niklas Nilsson om att hyra mer än bara köket. Nu blir det alltså hela huset, utom puben i källarvåningen, och dessutom hotellet.

– Puben och vi kommer att samverka. Två företag i samma hus kommer att dra mer folk, tror vi. Den kurs- och konferensverksamhet som bedrivs i lokalerna idag kommer att vara kvar.

Landets Goda Specerihandel på Storgatan stänger den 31 december och kommer att öppna i de nya lokalerna ungefär en månad senare efter en del ombyggnationer.
– Vi älskar som sagt lokalerna i Dalkulla, så vi vill försöka behålla samma känsla i de nya.

Att driva hotellverksamhet blir något nytt för Landets Godas ägare. Och en person som sköter hotellverksamheten har redan anställts, för hotellet är redan öppet.

Någon lunchservering blir det inte på Wärdshuset men däremot ett litet kafé och kanske blir det även söndagsbrunch framöver.
– Vi kommer eventuellt att behöva anställa mer personal, men till att börja med kommer vi som redan jobbar i verksamheten att gå upp i tjänst.
– Vi tror att Vråkenområdet kommer att bli ett fint stråk med Wärdshuset, Columbia och parken, säger Charlotte Rydström.

Text och bild: JAN HULTMAN

Share