Estetiskt återbruk i trädgården

Gamla rostiga detaljer hjälper till att försköna

[caption id="attachment_11383" align="aligncenter" width="1280"] Blommor i starka färger passar utmärkt till en gammal zinkbalja.[/caption]

SÖDERKÖPING (LT)

Vår och försommar svämmar tidningar och magasin över av trädgårdsreportage och det romantiskt lantliga har alltid en given plats bland övriga trender. På senare år har det också blivit mer och mer populärt med de lite kantstötta och ofta rostiga detaljerna i trädgården.

I butikerna ser man krukor där färgen flagnat och rostiga spaljéer, dekorationer och rabattkanter. Men kanske har många av Länstidningens läsare eget skrot hemma på gården och kan använda det i trädgården istället för att köpa nytt.

Armeringsnät är det förstås inte alla som har på lager, eller så finns det en liten bit som blev över någonstans. Köper du nytt så finns det både olika tjocklek på järnet och olika storlek på rutorna. De kraftiga näten passar finns som rumsavdelare, pergola eller spaljé för större växter men måste ofta kapas med maskin.

De tunnare går enkelt att böja till önskad form, exempelvis en rundel för att markera träd eller bärbuskar och kan klippas i önskad längd med en kraftig bultsax. Kom ihåg att slipa av alla sågade ytor som annars kan vara sylvassa. Pinnar som står ut eller upp kan också böjas in eller ner så att man inte riskerar att göra sig illa om man faller över dem.

[caption id="attachment_11384" align="alignleft" width="300"] Fiskenätet har gjort sitt i sjön men fungerar som en dekorativ länk till tidigare ägare.[/caption]

En gammal cykel eller övergiven skottkärra blir snabbt en vacker dekoration tillsammans med en blomplantering. Välj en vintergrön växt om du inte orkar byta efter säsong, annars kan skrotet se ut

mer som just bara skrot på vintern. Bor du vid vattnet så är det förstås fiskeredskap som gäller och ett rostigt ljuster, några fiskenät och stora gamla ankare sätter tonen. Montera gärna redskapen på gärdsgårdsstör och placera dem i grupp stående i en träkubbe eller med jordankare så blir de en minst lika vacker dekoration som de stora sjömärken som länge varit populära vid kust och sjö.

Bor du istället vid en lantgård eller ett odlingslandskap så är det förstås jordbrukets gamla redskap som ska plockas fram. En vacker stege av trä finns ofta i ladorna och nu när man kanske föredrar den lätta i aluminium så kan den gamla få agera klätterstöd till exempelvis humle. En mjölkkanna är vacker som den är eller kompletteras med en blomma och har du turen att komma över en gammal hästvagn, släde eller potatisårder så ställ fram den vid entrén precis som den är.

Bänkar kan man aldrig få för många av på landet, vilken plats man än väljer blir det ett perfekt ställe att slå sig ned med en kopp kaffe. Istället för att köpa nytt så räcker det med två kubbar och en vacker bräda, slipa bara bort eventuella stickor - billigt och fantastiskt enkelt.

[caption id="attachment_11382" align="alignleft" width="199"] Kontrasten mellan det grova rostiga och en skir blomma som allium är extra effektfull.[/caption]

Zinkhinkar är en sådan där detalj som ofta finns kvar i gamla hus och uthus, ibland på den gamla soptippen i skogen tillsammans med diverse vackra glasflaskor. Sopa av dem och använd dem som blomkrukor, har botten rostat ur så är det än bättre. Ett badkar i zink är kanske mer ovanligt men i ett sådant klarar sig många perenna växter bra vintertid eftersom det får plats rejält med jord. Ställ det på rätt plats från början för det blir tungt att flytta när jorden är påfylld.

Och när vi ändå är inne på badkar; istället för ett modernt spabad till altanen så återvinner man givetvis ett gammalt tassbadkar i gjutjärn. Med ett par kopplingar till trädgårdsslangen har man snabbt skaffat sig en spaavdelning för ett par hundralappar. Komplettera med en utedusch så är sommarens favoritplats given.

Gärdsgårdsstör passar till mycket och har man inte egna så kan man ofta hitta gamla för en tia styck på annons. Bygg staket, räcken, spaljé och pergola, och är de dåliga i ändarna kapas små korta längder till rabattkant istället för den tryckimpregnerade från butiken.

Vad gör man sedan när trädgården är full av gammalt skrot? Då slår man sig förstås ned med den där kaffekoppen och njuter av det kulturarv som finns i alla dåtidens redskap, verktyg och byttor.

Det är en härlig känsla att återbruka och att se farfars gamla såg på vedskjulsväggen. Och när man väl ser det vackra i det operfekta så kan plötsligt även ogräs och gräsklippning vänta till en annan dag.

Text och bild: PIA LIEDHOLM

Vill du läsa mer? Bli prenumerant.

Skapa konto
Logga in

Share