Ett år med lite fler leenden

Nu är vi äntligen framme vid den dag då vi ska rådbråka våra sinnen och minnen av det år som just är på väg att läggas till handlingarna. Vi ska sätta plus och minus på år 2021. Inte helt lätt ska erkännas. En pandemi har ju legat som en rejäl stoppkloss för att vad ”vanliga” aktiviteter heter. Men på samma gång har vi lärt oss nytt och att naturen, när den sätter den sidan till, kan vara hur stökig som helst. Inget blev som vanligt alltså. Om nu inte det vi lever i just nu är det vanliga och så kommer att förbli.

Ta till exempel Covid 19 och uppföljaren Omikron, lägg därtill en rejäl höstinfluensa, extremväder och vargrevir in på knutarna. Är det en del av framtiden vi sett eller är vi redan inne i den. Ja, framtiden.

Så att sammanfatta året som gått är inte så lätt. Man kan ju använda orden: Ungefär som 2020, för att få ett svar. Viruset kom ju som en raket 2020, ja egentligen redan 2019, tog sedan fart och gasar fortfarande omkring i våra kroppar med samma hastighet som för snart två år sedan. Men jag tror, om jag ska vara optimistisk, att vi har lärt oss oerhört mycket i allt elände.

Vi har bland annat lärt oss, inte minst under detta år, att vi överlever utan att springa på krogen var och varannan kväll, slänga oss i famnen på första bästa vid olika fester, bara för att utöva det förhållandevis ganska nya sättet att hälsa. Vi har också lärt oss att utnyttja den nya tekniken till annat än att spela spel på och kanske leta efter roliga bilder och citat. Jag menar då datorn och den bärbara datorn som vi också kallar mobiltelefon. Samma beslut kan tas över skype eller något annat och vi kan sitta var som helst i världen och vara med på mötet.

Värst är det för de som inför olika möten ofta säger att de tyvärr inte kan delta i mötet då de har ett annat möte som kräver närvaro. Det mötet kan ofta innefatta en golfrunda eller något annat mycket roligare. Har man en mobil som är uppkopplad för möte så är det bara att glömma golfrundan eller vad det nu är.

Annars har ju året bjudit på en fin vår, en skön sommar, en färgglad höst och lite vinter, än så länge. Vintern kan bli lång och besvärlig. Vi har fått en ny statsminister, en kvinna, äntligen, som har en hel del att styra med, som det ser ut idag.

Tyvärr har en del partier ingen att hata lika mycket som när den förre statsministern fanns. Hoppas att vi går mot ett valår där vi ser lite mera hyfs och ordning, samt samarbete, över gränserna.

Vilket parti som än hade fått en kvinnlig statsminister hade jag applåderat lika glatt som Magdalena Andersson. Debatterna framöver ser jag verkligen fram emot. Bara två gubbar får nu brösta upp sig framåt sommaren och hösten.

Vi har lärt oss en rasande massa bra saker under pandemin. Vi har uppdaterat våra kunskaper om den egna kommunen och om det egna länet. Många har lärt sig att utnyttja alla vackra naturstigar som staten, länsstyrelsen och kommunerna bjuder på.

Många har lärt sig vad skogsbada betyder. Det betyder inte bad i egentlig mening. Utan mera att bada våra sinnen i just skogen eller skogarna. Det kommer från Japan där den japanska skogsstyrelsen ville minska stressen för de som lever i urbana miljöer. Skogsbad är att vara öppen med sina sinnen med lukt och att vara i nuet. Något jag varit i många år och allra mest nu.

Jag tror, sedan handhälsningar och kramar uteslutits i möjligaste mån, att vi har blivit mera öppna just vid möten människa mot människa. Vi skrattar och är glada på ett annat sätt.

Å andra sidan skrattar man inte så man får magkramp åt den handfull gubbar som bredbent berättar att de har mera strids- och dödsmaskiner än någon annan. De blir än mer ynkliga i sin uppenbarelse när de blir påkomna med att mörda journalister och andra som vågar ifrågasätta deras korruppta styre.

Jag kan erkänna att jag skrattar lite i mjugg när jag ser deras ömkliga försök att vara riktiga män. Därför är det än viktigare att världen får fler kvinnliga ledare som kan träffas och hjälpa så till att jorden blir det paradis att leva på och i som det är menat.

Så jag tycker vi lägger 2021 till handlingarna. Och att vi också skänker de som gått bort en tanke, gärna varje dag, och att vi höjer våra glas, vad de än innehåller, och skålar för livet. Gör det bästa ni kan, var och en, så blir allt så mycket lättare.

Hoppas vi ses här i krönikan även nästa år. Jag skriver 2022 redan nu. Bara för att sifferkombinationen är så rund och vacker. Ett Jättegott Nytt År och en God Fortsättning i en fredlig värld.

Hälsar Krönikören.

Ulf Holmertz

Share