Ett besök på Floridas västkust

STRÄNDER OCH FINT BOENDE MEN KANSKE LITE LIVLÖST

Floridas västkust har många fina stränder.

FLORIDA (LT)

De flesta svenskar som besöker Florida håller sig mestadels på den östra sidan där Miami ligger. Bland amerikanerna själva är dock västra sidan minst lika populär. Där hittar man… fina stränder och pampiga sommarhus.

En typisk semesterresa till Florida brukar hålla sig utmed Highway 1 med små avstickare ibland. Man flyger till och hem från Miami, kollar in South beach och art decokvarteren. Hyr en bil och åker ner till Key West, tar en sväng till Everglades innan man rör sig uppåt mot raketbasen Cape Canaveral och nöjesparkerna vid Orlando.

Mestadels håller man sig på den östra sidan av Floridahalvön, på eller hyfsat nära Highway 1.

Highway 1 är en smått mytologiserad väg som börjar längst nere i Key West och sedan fortsätter norrut, förbi Miami och upp längs USA:s östkust hela vägen till den kanadensiska gränsen i Maine.

Förra gången jag var i Florida var även jag en av de som höll sig på ostkusten, så denna gång bestämmer jag mig för att testa den andra sidan. Jag börjar visserligen i Miami även denna gång och kör sedan mot Orlando, för ingen Floridatripp är komplett utan lite nöjesparker, men sedan är det dags att börja utforska västkusten.

Efter en dag vardera på Universal Studios och Hollywood Studios rullar hyrbilen mot Tampa. I utkanten av stan finns ett hippt område som heter Ybor City, som har coola hus, barer i överflöd, cigarrtillverkning, mikrobryggt öl, stå upp-klubb och annat som lockar hipsters.

Kvällstid ska det tydligen vara världens drag men när jag är där på dagen är det väldigt lugnt, kanske beroende på att det är den årliga Gasparillafestivalen och folk verkar ha begett sig in till centrum iförda sjörövarkostymer. Det gör att stora delar av Tampa är avstängda, och jag väljer därför att åka vidare.

På grund av det halvdåliga vädret skippar jag även nöjesfältet Busch Gardens och drar istället till S:t Petersburg, som visar upp två helt olika ansikten. Nere vid vattnet är det påkostat och flådigt, men också ganska livlöst och opersonligt. Huvudgatan Central Avenue är dock okej med chica butiker och många restauranger.

Utkanten av staden är riktigt nedgången och man gör nog bäst i att hålla sig därifrån. Åk hellre till Clearwater, som jag blev tipsad om av en kollega som hade hus där. Betydligt fräschare och dessutom en fin strand att njuta av. Och fortsätter man kustvägen söderut ligger semesterorterna på rad med stränder och fina semesterboenden. Treasure Island, S:t Pete Beach – det är som ett pussel av sammanbyggda öar och samhällen.

Jag kommer till Sarasota som jag fastnar för direkt. Öppet, luftigt, inbjudande. Fräscht och fridfullt. Seglarkänsla och skön atmosfär. Nästa stopp är Venice, avslappnat och lugnt. Kanske inget för en förbipasserande turist som mig men säkert trevligt för de som äger ett eget hus eller hyr ett semesterställe en längre tid. Och det gäller egentligen hela Floridas västkust. Här finns inte så många sevärdheter och det är inte hit man åker om man vill ha action. Snarare är detta en plats för familjesemestrar eller ett vinterboende, om man nu har råd med det.

Nästa stopp blir Fort Myers – palmernas stad. Och mycket palmer finns det. Stan har ett fräscht och ganska okej, med amerikanska mått mätt, centrum nere vid vattnet.

En bit bort kan man ta bron över till lyxiga ön Sanibel, och det är även nära till Fort Myers Beach, som är ett ganska typiskt semesterställe med strand, pir och lite restauranger.

Fortsätter man söderut kom mer man till exklusiva Naples med sina lyxvillor. Det är rent, fräscht – och svintråkigt.

Efter en vecka utmed dessa välordnade kuststäder känner jag att det är dags för lite blod, puls och identitet, så jag drar tillbaka till Miami. Där blir det en full rack baby back ribs och några Samuel Adams på ett steak house bakom hotellet. Det är nog trots allt så som Florida gör sig bäst.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share