Evig sommar på äldreboendet

Lions Club i Skänninge ordnar värme och ljus

Sommarblå himmel och blommande rapsfält tillsammans med ljus och värme bjuder in till avkopplande samvaro i solrummet.

SKÄNNINGE (LT)

Varje år stöttas äldreboendet Änggården i Skänninge av Lions med 12 000 kronor till musikevenemang, men Lions Club Skänninge ville göra något mer för de äldre. Därför bestämde man 2018 att satsa på ett solrum. 

Början till satsningen blev ett studiebesök i Nyköping och då kom man fram till att det skulle kosta cirka 245 000 kronor. Dessutom var detta system inte så modernt, vilket skulle kunna föra med sig problem och ytterligare kostnader. Därför beslöt man att bygga mycket i egen ideell regi med hjälp av den kompetens som finns inom den egna avdelningen. Slutsumman hamnade då i stället på 80 000 med både arbete och material.

Onsdagen den 12 juni var det så dags för Anna Johansson, socialnämndens ordförande, att inviga med att klippa det blågula bandet i dörröppningen till solrummets eviga sommar.

Vad har man då fått för sommar? Jo, här i solrummet finns ljus, värme, grön ”gräsmatta” och lätta sommarmoln på en blå himmel, men också fågellåt och en hel vägg med rapsfält, Detta tillsammans gör att de boende kan uppleva sommaren året om. Det skapar många olika sinnesintryck, vilket tillsammans ger både energi och avslappning.

Motivet till fototapeten har tagits vid Stavlösa, Orlunda, men den går att byta ut för att få variation. Man planerar ett nytt motiv till våren nästa år. Då blir det kanske utsikten över östgötaslätten från ett vindkraftverk i stället.

Många framhåller att solrummet är öppet för alla äldreboenden och även andra organisationer i Mjölby kommun. För detta har man ett speciellt bokningssystem.

Mot denna bakgrund förstår man att Lions frivilliga ”sommarkonstruktörer” uppskattats och uppskattas.

– Det har varit en fantastisk uppslutning och gott samarbete här på boendet. När vi kom vid nio på mornarna för att arbeta var alltid kaffet framdukat, berättar några av frivilligarbetarna från Lions Club Skänninge.

På Änggården finns det också andra visuella upplevelsemöjligheter som ”filmglasögon” där det går att exempelvis förflytta sig till en bergoch dalbana eller Medelhavet om man hellre vill det.

Alla de nya installationerna kommer säkert att berika livet för många av Mjölby kommuns äldre.

Text och bild: HANS BLOMBERG

Share