Fackeltåg till minne av Förintelsen

Minnesstund med tal och musik utanför S:t Laurentii kyrka

Fackeltåget gick från Brunnsparken till St Laurentii kyrka.

SÖDERKÖPING (LT)

Stämningsfullt och viktigt. Förintelsens minnesdag uppmärksammades i Söderköping med ett fackeltåg från Brunnsparken till S:t Laurentii kyrka där det blev sångframträdanden och tal… av bland annat Åsa Thunström från Forum för levande historia.

Förintelsens minnesdag uppmärksammas den 27 januari årligen och är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, baserad på dagen med samma datum då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades 1945. Minnesdagen är till för alla som bekämpar antisemitism, intolerans, främlingsfientlighet och rasism. Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag i Sverige och FN deklarerade 2005 denna dag som internationell minnesdag.

I år uppmärksammades dagen på ett lite annorlunda sätt i Söderköping. Det blev samling utomhus istället för inomhus för att kunna genomföra evenemanget trots den pågående pandemin. Arrangörer var Söderköpings kommun och Svenska kyrkan och det hela började 17.45 med ett fackeltåg som började i Brunnsparken och sedan gick utmed ån fram till S:t Laurentii kyrka. Tåget bestod av ett tjugotal personer med brinnande facklor som sedan möttes av ytterligare deltagare som väntade utanför kyrkporten, där det även hade placerats två stora ställ för facklorna att placeras i.

Kyrkklockorna ringde och komminister Eva Katarina Agestam hälsade välkomna och uttryckte sin uppskattning över att så många hade kommit för att delta. Även kommunfullmäktiges ordförande Anders Eksmo var på plats och presenterade eleverna från Kulturskolan som framförde sången “Jordens barn”.

Därefter blev det solosång av Alva Franzén som sjöng Eric Claptons “Tears in heaven”, och senare återkom kören och sjöng mera under ledning av Karolina Dahlberg och Mikael Roos.
– Idag samlas vi här, och människor över hela världen, för att hedra de miljontals människor som föll offer för förintelsen, inledde Åsa Thunström från Forum för levande historia som höll ett tal kopplat till utopi och demokrati, detta demokratins år 2022.

– En demokrati är aldrig färdig, den är under ständig förändring. Och det är vi tillsammans som formar den. Vi måste bygga vidare på vår demokrati och vi måste fortsätta ifrågasätta konspirationsteorier, konstruerade utopier där drömmar vävs ihop med lögner, där grupper ställs mot varandra och avgörande viktiga fakta förbises. Vi måste tänka kritiskt och dra lärdomar av vår historia.
– Idag på Förintelsens minnesdag samlas vi för att minnas och hedra människorna som mördades. Det är ett viktigt tillfälle att påminna oss om vad som kan ske i ett samhälle när medmänsklighet och samhörighet försvinner, och rasistiska och främlingsfientliga tankegångar får utrymme och blir accepterade. Om det måste vi fortsätta berätta.
– Jag är därför glad att få vara här hos er idag trots pandemin. Många har ställt in i år men inte Söderköping. Tack från oss på Forum för levande historia för att ni håller fanan högt.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share