Färg och form är livet för Minka

Utställning visas på biblioteket i Kisa

Minka Eriksson älskar dockor och har tillverkat hundratals i olika tekniker.

KISA (LT)

– Jag älskar att experimentera! Och jag har alltid skapat – hela livet.
Det säger Minka Eriksson som är årets första utställare på biblioteket i Kisa. När man… kommer in i utställningshallen möts man av konst i alla möjliga tekniker, färger och former.

Att sätta en etikett på Minka Eriksson och hennes konst är omöjligt. Hon målar, snidar i trä, tillverkar dockor av olika material och skulpturer i betong. Och hon jobbar i alldeles egna tekniker – blandar cement och akrylfärg, mjöl och färg, lägger in tårtdekorationer och pärlor, målar med spatel, gör korgar av tidningspapper, lampor av ballonger och blomkrukor.

Det är ett överflöd av intryck, färger och former som möter besökaren och det är spännande att höra Minka berätta om sina olika skapelser.

Minka Eriksson är född och uppvuxen i Haag i Nederländerna. Kärleken förde henne till Sverige 1973 och hon bor numera med sin man Hans utanför Kisa. Hon skapar hela tiden och hemmet är fyllt av hennes alster.
– Det finns knappt någon plats kvar, konstaterar Hans Eriksson lakoniskt med ett leende.

Hon berättar att hon är självlärd och att hon en gång försökte gå en kurs.
– Men läraren tyckte att jag gjorde allting fel, så jag slutade.

Motiven till målningarna hämtar hon bland annat från sin trädgård, men här finns också akvareller från bland annat Öland, Deventer och den Haag. Hon målar det mesta på vanligt täckpapper som man lägger på golv när man målar.
– Många av mina motiv är fantasimotiv, eftersom jag har barnbarn som tycker om det.

Förutom att måla så älskar hon att tillverka dockor. Här finns dockor i tyg och kallporslin och av tidningspapper.

– Jag jobbar mycket med afrikanska kvinnor som motiv. Det jag ställer ut här är bara en bråkdel, jag har hundratals dockor hemma.

Förutom att skapa konst spelar Minka Eriksson också instrument som piano, panflöjt och cittra. Hon har också tills alldeles nyligen varit kommunpolitiker i Kinda. Men inte ens då kunde hon låta bli att skapa.

– Jag satt alltid och ritade under mötena, säger hon och visar en tavla med blomstermotiv där skissen gjordes under ett möte och sitter fastklistrad på baksidan.

Utställningen pågår till och med den 15 februari och är öppen under bibliotekets öppettider.

Text och bild: JAN HULTMAN

Share