Färgglad utställning av Bruce

Utställningsperioden inleds vid Bergska skolan i Finspång

Konstnär Ulla Maria Bruce med Gunnar Johansson, utställningskommissarie.

FINSPÅNG (LT)

Finspångs konstförening börjar höstens utställningsperiod med att inviga sin nya lokal vid Bergska skolan, Ekmans väg nr 12. En färgrik och upplyftande utställning av och med… konstnärinnan Ulla Maria Bruce från Finspång bjuder besökarna på en konstupplevelse i vår coronatillvaro. Sista utställningsdag är i morgon den 31 oktober.

Ulla Maria Bruce inviger med den äran Finspångs konstförenings nya lokaler med sin konst. Trettiosju målningar och tre textilapplikationer ur hennes produktion hänger i den betydligt modernare och ljusare lokalen, än föreningens tidigare lokaler.

Längs den långa väggen hänger målningar, stora som mindre format, punktmarkerade av spotlights och accentuerade av dagsljuset från fönstren mittemot. En del motiv är abstrakta, andra är mer föreställande.

– Motiven är olika. Jag målar inte av – utan allting kommer från fantasin. Det finns några nonfigurativa motiv, som jag tycker väldigt mycket om att måla. Sen finns det en del med lite människor. Det är väldigt olika. Jag har inte gått in för, varken tidigare eller förut, att måla på ett visst sätt, det bryr jag mig inte om, påpekar Ulla Maria.

De flesta av verken är från de senaste åren, men som Ulla Maria konstaterar, är det en väldigt stor lokal, så hon tog med sig några enstaka äldre verk också.
– Jag har målat länge och jag målar mycket. Jag har haft några utställningar, bland annat här förut i Finspång, i Kulturhuset och i Mantorp, Linköping, men annars är jag inte en utställare. Det har inte blivit så. Tidigare bodde jag i Stockholm. Där är det ett annat klimat och konkurrens angående utställningar. Det krävs att man ska få upp någon stil eller speciellt sätt att måla, och då hade jag inte heller så många målningar.

Målningarna är i akryl. Förr arbetade hon i olja, när hon bodde i Lotorp, men efter att hon flyttade till lägenhet blev det svårt med doften av terpentin. Då övergick hon till akryl, men det gick inte så bra till en början, och det dröjde innan hon kom igång med de nya färgerna.

– Nu kan jag knappt se skillnad på mina tavlor – om de är målade i olja eller akryl. Jag målar alltid och det kan bli lite mer intensivare perioder ibland.

Utställningen har varit välbesökt och för tillfället pågår en visning för skolungdomar. Lokalen är stor med högt i tak och med två ingångar. Gunnar Johansson som är utställningskommissarie påpekar att man kan gå in på ett håll, och ut åt andra hållet längre ned, så de slipper ha köer. Och det är lätt att hålla avstånd. Han berättar också att föreningen i samband med flytten införskaffat nya spotlights.

– Av en tillfällighet så låg all utrustning från SVT:s lokal och produktion från Jönköping, ute på nätet på en auktionssida, som jag råkade hitta. Så jag gick in och budade, och fick tag på två tredjedelar av deras utrustning till en bra penning. Ja, det blev väldigt proffsigt det här.

Vi hade ju tänkt att byta belysning, och de här – är väldigt bra och moderna, konstaterar Gunnar.

I mitten av lokalen, längs fönsterväggen, står några flyttbara väggar som rymmer fler av Ulla Marias verk. På två av dem hänger tre textilapplikationer. De är snyggt sammansatta med olika färger, mönster och kvalitéer. Det syns att det ett gediget arbete bakom. Ingen symaskin här inte. Hela utställningen kännetecknas av en generositet av färger.
– Jag tycker om färg. Mycket färg, berättar konstnärinna Ulla Maria Bruce. Fast privat är jag mest svartklädd, men färgerna får jag utlopp för, där i mina målningar…

Text och bild: AGNETA ÖSTLUND

Share