Femtio år av fotoberättande

Per Svensson Borrud ställer ut och ger ut bok

50 år som fotograf. Det firar Per Svensson Borrud med att ge ut en bok med ett urval av sina bästa bilder.

KISA (LT)

50 år som fotograf. Det firar Per Svensson Borrud med att ge ut en bok med ett urval av sina bästa bilder. Fredagen den 21 oktober var det boksläpp och vernissage på en utställning… på biblioteket i Kisa.

Under 50 år hinner man ta en hel del foton. Miljontals. Kändisar, jaktlag, skogsarbetare, olyckstillbud, bränder och många, många porträtt. Hur kan man välja ut 140 av dessa och sammanfatta 50 års fotohistoria på 200 sidor?

– Vi har hållit på i tre och ett halvt år, berättar Pelle, och med vi menar han Torbjörn Lindqvist, som författat texter, och Karin Almlöf som formgivit boken. Karin och Torbjörn har också varit med i arbetet att välja bilder.
– Man ser så olika på bilder, konstaterar Torbjörn Lindqvist, så det har varit lite av att ge och ta. För Pelle har det ibland handlat om ”kill your darlings”, det vill säga att välja bort en del av sina favoriter. ”Den ska jag ha med, annars skiter jag i det här” har han sagt ibland, säger Torbjörn och skrattar.
– Ja, det har varit en förhandling emellanåt, säger Pelle leende. Men vi har försökt att hitta en röd tråd.
– Men vi har varit överens om att det är bilderna som ska tala och därför är det inte mycket text i boken, säger Torbjörn.

Och det stämmer verkligen. De enda längre texterna är den som berättar om fotografen själv och den som handlar om hans kanske mest kända bild, den som han tog med livet som insats och som spreds i alla landets medier. Det är den dramatiska på Kinda-Ydres polischef Kenneth Eklund med draget vapen på jakt efter trion som rånat Östgötabanken i Kisa. Eklund är en hårsmån från att skjuta Pelle innan han inser vem det är.

50 år som fotograf är en lång tid och mycket har hänt på den tekniska sidan sedan Pelle höll till i mörkrummet på Berzeliusskolan. Borta är filmrullar, framkallning och kopiering, nu är det digitalt som gäller.

Efter fyra år på bygg- och anläggningslinjen, militärtjänst och utbildning till reservofficer tog fotointresset över och 1981 startade han butiken och ateljén Pelles Photo i Kisa som han drev fram till för några år sedan. Han har mästarbrev i porträttfotografi och har i många år tagit skolfoton på förskolor och skolor i Östergötland och Småland. Dessutom pysslar han med viltsafari, fladdermussafari och dansotek.

Men att fotografera har Per Svensson Borrud inte slutat med. Än är den bästa bilden inte tagen.

Fotoutställningen pågår till och med 22 november.

Text och bild: JAN HULTMAN

Share