Fin julklapp till Ydreborna

Nya brandbilen hämtades lagom till jul

Stolta över Ydres nya och fina brandbil är kommunchefen Charlotte Gremar Engdahl och platschefen för räddningstjänsten Jonny Thuresson.

YDRE (LT)

3,5 miljoner kronor kostade den nya räddningsbilen som Ydre kommun har köpt. Lagom till jul hämtades den från fabriken i Sala och kördes ner till Ydre. Veteranen från början av 1990-talet ska säljas.

Platschefen för Ydre räddningstjänst, Jonny Thuresson, har arbetat från och till med upphandlingen av den nya brandbilen sedan han började 2018. Det har varit platsbesök på fem olika räddningstjänster för att kolla in hur de har organiserat och fördelat materialet i bilarna och vilken bil de har valt. En Scania blev det i alla fall. Det är viktigt att saker som hör ihop hamnar på samma sida.

– Allt som vi behöver vid en trafikolycka finns på högra sidan, då riskerar vi minst att hamna i vägen för förbipasserande. Tyvärr finns det trafikanter som inte visar tillräcklig hänsyn när de kommer till en olycksplats. Vi behöver skydda oss.

Baktill finns slangar för brandbekämpning och även på vänstra sidan. Där finns också det som behövs för livräddning när någon har hamnat i vattnet.

Lagom när tidningen är på plats hos Räddningstjänsten kommer Ydres kommunchef Charlotte Gremar Engdahl med en julklapp. Hon öser beröm över kommunens räddningstjänst i allmänhet och platschefen i synnerhet. Sedan tillägger hon:
– En ny brandbil har funnits med i investeringsbudgeten sedan några år tillbaka. Nu är vi i hamn och det är så jättebra för oss i Ydre.

Den äldsta brandbilen ska snart pensioneras.

– Vi kommer att lägga ut den på någon auktionssajt. Det finns både idrottsföreningar och företagare som kan vara intresserade av att få tag i en brandbil med stor tank, funderar Jonny Thuresson.

Text och bild: ANN SOFIE FREDRIKSSON

Share